Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън е на посещение в Мексико за срещата на северноамериканските лидери

[post-views]
Байдън е с положителна проба за КОВИД-19, каза председателят на организация за граждански права

Американският президент Джо Байдън пристигна на първото си официално посещение в Мексико. Поводът е Срещата на лидерите на Северна Америка, известна още като „Тримата приятели“, на която ще се обсъждат широк кръг теми, свързани с миграция, икономика и наркотрафик.

Самолетът на американския президент Джо Байдън пристигна на новото международно летище край Мексико сити в 19:30 ч. местно време в неделя. Там той беше посрещнат лично от мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Посещението на Байдън в Мексико е знаково по няколко причини. От една страна това е първото му посещение в страната в качеството му на президент и първото на американски държавен глава от близо 10 години, след визитата на Барак Обама през 2014 г. От друга страна, бележи нов етап на своеобразно разведряване в отношенията между двете държави, белязани от висок градус на напрежението по време на мандата на Доналд Тръмп.

Джо Байдън е в Мексико за тристранната Среща на Северноамериканските лидери, в която освен домакинът Лопес Обрадор, ще участва и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Преди да стигне до крайната си цел Байдън беше в щата Тексас, където посети мигрантски лагер в Ел Пасо и инспектира част от граничната ограда.

През последните 2 години Белият дом търпи редица критики заради увеличаващия се миграционен натиск и това принуди държавния глава да приеме по-сериозни мерки. Новият му план има подкрепата на мексиканските власти и предвижда отпускането на 30 хиляди месечни хуманитарни разрешения за мигранти от Венецуела, Куба, Никарагуа и Хаити, които имат спонсор, финансиращ престоя им в САЩ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани