Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дни преди изборите за президент чешки съд оправда бившия премиер Андрей Бабиш

[post-views]
Дни преди изборите за президент чешки съд оправда бившия премиер Андрей Бабиш

Чешки съд оправда бившия премиер Андрей Бабиш по обвиненията в злоупотреба с европейски средства. Решението на магистратите дойде дни преди президентските избори в страната, на които чешкия милиардер е сред фаворитите.

Делото срещу Андрей Бабиш започна през септември. Според държавното обвинение, като министър-председател той е източил над 2 милиона евро от европейските фондове, при строежа на луксозен развлекателен център край столица Прага.

В частност става въпроса за комплекса „Щъркелово гнездо“, който е получил евро средства от програмата за развитие на малкия и среден бизнес, независимо, че не покрива критериите, твърдят от прокуратурата и поискаха три години затвори и глоба от 400 хиляди евро.

Андрей Бабиш, като обвиненията срещу него, и често ги определяше, като политически мотивирани.

Решението на съда е потвърждение за цитирам „независимостта на съдебната система“, написа в профила си в „Туитър“, чешкия милиардер.

С оправдателната присъда лидерът на чешката популистка партия АНО отново се връща в президентската надпревара, която ще се проведе този петък и събота, коментират местните медии.

Според социологическите агенции Андрей Бабиш има близък резултат до този на останалите му съперници – сочените за фаворити Петър Павел и Дануше Нерудова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани