Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

ISW: Пригожин използва Соледар, за да популяризира „Вагнер“

[post-views]
Бунтовниците в Мали твърдят, че Русия не е потърсила контакт с тях за съдбата на пленени бойци от ЧВК "Вагнер"

Финансистът на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин продължава да използва новини за успехите ѝ в Соледар, за да укрепи нейната репутация като ефективна бойна сила. Силите на групата Вагнер твърдят, че са превзели територия в рамките на Соледар през последните няколко дни и много руски източници обсъждат печалбите като индикатори, че силите на групата Вагнер може скоро да обкръжат Бахмут.

Това пише в новата сводка на „Института за изследване на войната“ (ISW).

Бойни кадри, разпространени в социалните медии на 9 януари, показват нейни бойци, участващи в ожесточена битка с малки оръжия близо до сградата на градската администрация в центъра на Соледар.

Няколко руски блогъри отбелязаха на 8 и 9 януари, че силите на групата „Вагнер“ са отговорни за напредъка в Соледар и други критични селища североизточно от Бахмут, както и в рамките на Бахмут.

Пригожин подчерта на 9 януари, че частите на групата завземат територия в Соледар и отбеляза, че водят „ожесточени битки за сградата на градската администрация“. Пригожин ще продължи да използва както потвърдения, така и изфабрикувания успех като единствената руска сила в Украйна, способна да осигури осезаеми печалби, както ISW съобщи по-рано.

Руският президент Владимир Путин внесе законопроект, определящ условията за по-нататъшно институционализиране на корупцията в Русия чрез вътрешни законодателни манипулации. На 9 януари Путин внесе в руската Държавна дума законопроект за денонсиране на Наказателноправната конвенция на Съвета на Европа за корупцията и изтегляне на Русия от Групата държави срещу корупцията (GRECO).

Путин внесе законопроекта на основание, че Съветът на Европа прекрати членството на Русия в GRECO, като по този начин премахна възможността на Русия да гласува, но изискваше от тях да сътрудничат по няколко задължения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че този ход не подкопава руския законодателен капацитет за борба с корупцията и подчерта, че корупцията не е изкоренена никъде по света.

ISW по-рано съобщи за усилията на Путин да институционализира корупцията чрез различни правни манипулации и прекратеното членство на Русия в GRECO вероятно ще послужи като друго средство, чрез което Путин може да въведе законодателство, подкрепящо и позволяващо корупционни практики, без да се изправя пред международни правни механизми, които да го държат отговорен.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев вероятно оцени готовността на руското информационно пространство да приеме засилената цензура на опозиционните гласове в съобщение в Telegram на 8 януари. Медведев пише за „предателите, преминали към врага“. Медведев заяви, че е започнал сериозен разговор „между шефовете“ (вероятно руското ръководство) дали да се отговори с върховенство на закона или със справедливост.

Медведев отбеляза, че „тихи групи от безупречно незабележими хора“ са действали в Русия, за да наложат „специални правила за военно време“ по време на Втората световна война с голям успех, вероятно намеквайки за вътрешна цензура.

Някои руски провоенни блогъри изглежда разбират подразбиращата се цензура на Медведев и се съгласиха, отбелязвайки, че съветските организации за сигурност и контраразузнаване са били много ефективни в цензурата и че „идеологичните хора“ са готови да помогнат на тези усилия.

Руският президент Владимир Путин и Кремъл наскоро засилиха усилията си да заглушат руските военни блогъри, които критикуват руското правителство, както ISW съобщи по-рано.

Руски и украински източници продължават да открояват, че втора вълна на мобилизация е неизбежна и потенциално може да започне на 15 януари. Бившият заместник-командир на руския Южен военен окръг Андрей Гурулев призова руските официални лица и руското Министерство на отбраната (МО) на 7 януари да започне активна подготовка на мобилизационен резерв, въпреки коментарите му на 4 януари, че „няма предпоставки за втора мобилизационна вълна през следващите шест месеца“.

Говорителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки каза пред The Guardian на 6 януари, че Русия ще започне втората вълна на мобилизация на 15 януари, след края на руския празничен сезон.

Скибицки заяви, че очаква Русия да мобилизира още 500 000 души.

Бившият офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Игор Гиркин също заяви на 4 януари, че Русия „ще бъде принудена да проведе втора, а може би и трета вълна на мобилизация. За да спечели в Украйна, Русия ще трябва да постави на въоръжение още половин милион войници.“

Както ISW продължава да оценява, дискусията за втора вълна на мобилизация е погрешна до известна степен, тъй като мобилизацията никога не е преставала наистина и че това е част от по-големи, продължаващи усилия за набиране на резервисти и други на служба от преди февруари 2022 г.

Системните неуспехи на Русия в генерирането на сили продължават да имат последици за руския нападателен капацитет. Руското информационно пространство разпространи видеозапис, записан от руски военни от Белгородска област, адресиран до руския президент Владимир Путин и ръководството на руското МО, в който се разказва как те са се обучавали за артилеристи, но са били изпратени на фронта в Украйна като пехотинци от 1-ви армейски корпус (силите на Донецк Народна република) и използвани като пушечно месо.

Руски милблогър допълни видеото, за да разкритикува прехвърлянето на артилеристите от 568-ми гаубичен артилерийски дивизион, който сега е подчинен на 1-ви армейски корпус, в пехотата.

Друг руски военен блогър публикува изявление на руски артилерийски офицер, който твърди, че Путин се опитва да създаде нови артилерийски единици, но офицерът не е сигурен откъде Путин ще вземе персонал за тези единици, тъй като руското военно ръководство продължава да изпраща обучени артилеристи да се бият като пехотинци.

ISW по-рано съобщи, че руските военни са разположили персонал, обучен като артилеристи и танкисти, в пехотни дивизии в Украйна без формално пехотно обучение, което вероятно е в ущърб на общите бойни способности на такива части.

Руското ръководство може да планира да намали по-рано обещаните компенсации за руски военнослужещи, ранени в бойни действия. Руски канал в Telegram, позовавайки се на вътрешни източници, твърди на 8 януари, че руското ръководство обмисля възможността за ограничаване на компенсационните плащания само до руски персонал, който е претърпял големи наранявания като загуба на крайници по време на боеве в Украйна.

Публикациите твърдят, че тази промяна ще бъде неофициална и вероятно вече се случва, тъй като има увеличение на докладите за „загуба“ на необходимите документи за доказателство за нараняване, които биха позволили на пострадалите да получат плащания.

Руските окупационни власти продължиха да се сблъскват с партизански натиск в окупираните територии на 8 и 9 януари. Украинският център за съпротива съобщи на 9 януари, че сътрудничещите полицаи в Старобилск, Луганска област, подават оставки, тъй като се опасяват, че високоефективните партизани ще продължат да нападат силите на реда в окупирани територии.

Министерството на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) заяви на 8 януари, че вероятни украински партизани са извършили саботаж, като са минирали газопровод в Лутухине, Луганска област.

Руските окупационни власти продължават да предприемат мерки за контрол на движението в окупираните територии. Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов заяви на 8 януари, че руските окупационни власти ще започнат да издават пропуски, позволяващи на жителите да се движат в Запорожка област на 9 януари.

Рогов заяви, че жителите и организациите на Запорожка област трябва да подадат заявление и да предоставят документи, удостоверяващи собствеността на автомобила, във военното комендантство в Мелитопол, Токмак или Бердянск, Запорожка област, за да получат необходимите пропуски.

Местен украински информационен бюлетин на Мариупол съобщи на 9 януари, че руските окупационни власти са установили мобилен контролно-пропускателен пункт в квартал Калмиуски в Мариупол.

Военният съветник на украинската Херсонска област Сергей Хлан заяви на 8 януари, че руските окупационни власти продължават да изискват жителите да представят пропуски, когато искат да се движат из окупираните територии.

Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай заяви на 8 януари, че руските окупационни власти продължават да блокират входовете и изходите от избрани населени места в Луганска област и арестуват жители, които са обвинени в подпомагане на украинските въоръжени сили.

Украинска медия в град Херсон съобщи на 8 януари, че руските окупационни власти са продължили да претърсват частни домове в Олешки, Херсонска област, за да идентифицират хора, които сътрудничат и подпомагат украинските сили.

Източник: news.bg  

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани