Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония започна да строи база за американски самолетоносачи на необитаем остров

[post-views]
Двама загинали и над 90 ранени при земетресението в Япония

Японското министерство на отбраната започна изграждането на военновъздушна база на необитаемия остров Маге, където ще се провеждат учения от американски самолетоносачи. Съответните документи са предадени на служители на местното правителство, които са одобрили проекта, съобщи информационна агенция Kyodo.

Отбелязва се също така, че 2,2 млрд. йени (около 17 млн. долара) ще бъдат изплатени на местната рибарска кооперация, която няма да може да извършва риболов в района в продължение на няколко години заради строителните работи.

Очаква се въздушните учения в Маге в югозападната префектура Кагошима да започнат условно от 2025 г. Преди това островът е принадлежал на частна компания от Токио и е откупен от нея от японското министерство на отбраната.

Ученията, които симулират излитане и кацане на самолети на палубата на американските самолетоносачи, са съпроводени с много шум и неизменно предизвикват протести на обществеността и местните власти в Япония. Поради тази причина те са преместени от базата Атсуги югозападно от Токио на почти безлюдния отдалечен остров Иво Джима. Той обаче се намира твърде далеч – на повече от 1200 км от Токио.

През 2011 г. военните на двете страни решават да проучат възможността за разполагане на летище за такива обучения на остров Маге с площ 8 кв. км. Той е разположен само на 400 км от военновъздушната база Ивакуни на морската пехота на САЩ в югозападната част на главния японски остров Хоншу, където са прехвърлени около 60 американски самолета носители. Съоръжението в Маге ще се използва съвместно от въоръжените сили на САЩ и Япония.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани