Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсанти във възторг от плаването с кораба за Антарктида

[post-views]
Курсанти във възторг от плаването с кораба за Антарктида

Военен самолет „Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които проведоха своята плавателна практика на борда на военния научноизследователски кораб (НИК 421) „Св. св. Кирил и Методий“. Стажът на курсантите от II, III, IV и V курс започна с отплаването на кораба, който осигурява 31-вата българска експедиция до Антарктида, на 27 декември 2022 г. След 10-дневен преход той стигна до първото пристанище от маршрута си – в Картахена, Испания.

По време на практиката си курсантите участваха активно в поддръжката и управлението на кораба и изпълняваха конкретни задачи, поставени от командира капитан II ранг Николай Данаилов. На 7 януари 2023 г., 23-мата обучаеми слязоха от борда на плавателния съд и се отправиха към град Мурсия, на 40 км от Картахена. Там се качиха на спартана от състава на българските ВВС и отлетяха за София. След преминаване на митнически контрол в столицата, курсантите отлетяха за Варна, където спартанът кацна на специализирана военна рампа край морската столица. Там те бяха посрещнати от командира на Батальона за подготовка на курсанти капитан III ранг Станислава Стефанова.

Бъдещите морски офицери станаха част от 31-вата българска експедиция до Ледения континент, която за първи път е осигурявана от наш кораб. Те получиха поздравления за успешно проведената практика. Следващата група курсанти, които ще плават на НИК 421, ще се качат на борда му на връщане от мисията, по време на прехода от Картахена до Варна.
Курсант-главен старшина Евгени Мичев, IV курс, „Корабоводене за ВМС“:
Тази плавателна практика бе успешна за мен, научихме много неща. Носихме щурманска вахта. Вахтите ни бяха по шест души: четирима навигатори и двама механици. Двама от навигаторите бяха наблюдатели, другите двама водеха навигационна прокладка и навигационен дневник. Двамата механици носеха вахта в машинното отделение. Като наближихме Картахена командирът на кораба капитан ІІ ранг Николай Данаилов ни постави навигационна задача, свързана с използването на лоциите при избирането на препоръчителните курсове при подхождането към пристанището. Мисля, че той остана доволен от нашата работа. Досега не сме имали такава плавателна практика – 10 дни, при това в Проливната зона и в Средиземно море. А и времето беше с нас. И силно се надяваме мисията на кораба и на експедицията да бъде успешна до края.

Курсант-главен старшина Димитър Димитров, IV курс, „Корабоводене за ВМС“:
Изцяло с положителни впечатления съм от току-що приключилата практика. Имахме възможност да потвърдим по време на плаване наученото досега във ВВМУ. Със съдействието на екипажа бързо усвоихме цялата нова за нас техника, която има отношение към корабоводенето, за да бъдем пълноценни при носенето на вахтата. Бързо навлязохме в ритъма на корабното всекидневие. Въобще, станахме част от екипажа за времето на практиката. Бяхме като едно семейство. Най-емоционалната част от плаването бе посрещането на Новата 2023-та година заедно с колегите на летния мостик на „Св. св. Кирил и Методий“. Досега не бях посрещал Нова година на море. Това не се забравя. Искрено желая успех на 31-ата българска антарктическа експедиция. А на кораба и на екипажа: седем фута под кила и попътен вятър!

Курсант-главен старшина Димитър Гогов, IV курс, „Корабни машини и механизми за ВМС“:
Много съм доволен от приключилата плавателна практика. Корабът разполага с интересни машини и механизми. На място можах да проверя наученото във ВВМУ, да добавя нови познания, които ги няма в учебниците. Освен вахтите, участвахме във всички общокорабни дейности: на палубата, като швартова команда, в камбуза – като помощник на кока. Включени бяхме в работата по ремонтирането и пускането в действие на инсинератора, на апаратурата за опресняване на морска вода. Наблюдавахме работата на подемните устройства и зареждането с гориво на котва. На вахтите ни възлагаха дейности с отговорности, които лично аз не очаквах: обходи, замери на танкове, следене и записване на параметрите на основни машини и агрегати в машинния дневник и още много неща. Наистина съм много доволен, защото досега не съм имал такава практика.

Курсант-старшина II степен Габриела Иронова, II курс, „Корабоводене за ВМС“:
Много бях развълнувала преди да тръгнем, а сега се завръщам щастлива и с нови практически знания. Знам, че имам още много неща да науча, но това, което научих по време на плаването, ще ми бъде много полезно и занапред. Десетдневното плаване ми даде много като бъдещ щурман. Благодарение на доброто отношение на екипажа съм наясно със задълженията на всички от ходовата вахта. Отговаряха на всички мои въпроси. Пожелавам и на останалите мои съвипускници да преминат през тази школа. Много добро е решението да започнем практиката си по корабоводене още във втори курс. За първи път посрещнах Новата година извън своето семейство. Беше голяма емоция. Ако местата за следващите практиканти станат на конкурсни начала, съм готова да се състезавам, за да бъда отново на борда на този кораб.

Курсант-главен старшина Елица Цонева, IV курс, „Корабни машини и механизми за ВМС“:
Това беше страхотна практика. Успяхме да приложим много неща, които знаехме само на теория. Не само изучихме много механизми, но и започнахме да работим с тях, да ги наблюдаваме, да участваме при необходимост в тяхната диагностика. Много ни помагаха както ръководителите на практиката, така и членовете на екипажа. Ние, механиците, бяхме много по-рано на кораба преди отплаването. Участвахме в ремонта, давахме дежурства, това ни даде възможност да се запознаем много по-рано с устройството на кораба. Навсякъде бях наравно с мъжете, това ми дава и самочувствието на бъдещ специалист в тази област. Няма да забравя приповдигнатия дух на екипажа, който плава със самочувствието, че участва в мисия, която се изпълнява за първи път. Искрено им желая успех!

Курсант-старшина II степен Габриела Иванова, II курс, „Корабоводене за ВМС“:
За първи път съм на такава практика. Няма да забравя посрещането на Новата година с изпълнението на националния ни химн. Да, в първите два дни ни беше трудно, но много скоро нещата се нормализираха. Екипажът е уникален! Посрещнаха ни добре и ни помагаха във всичко. Подробно отговаряха на всеки наш въпрос. Все още съм втори курс и воденето на прокладката отначало ме затрудняваше, но скоро, с помощта на останалите, влязох в „ритъм“. И сега се чувствам по-подготвена от моите съвипускници, които не бяха на практика. Няма да забравя и чувството, когато наближихме Картахена. Той не е просто пристанище, а и град с интересна история. А ние стъпихме на брега, когато за жителите на този град бе голям празник: „Денят на тримата крале“. Ако догодина има такава практика, бих искала отново да съм част от екипажа на този кораб. Нещо повече, още сега кандидатствам за следващото плаване, но не само в Средиземно море, но и до Антарктида.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани