Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландските власти задържаха бивш ръководител на службата за сигурност на „Ислямска държава“

[post-views]
Нидерландия подкрепя ограничаването на визите за руснаци

Нидерландската прокуратура съобщи днес за ареста на 37-годишен сирийски бежанец, обвинен в извършването на военни действия в ролята си на служител по сигурността в „Ислямска държава“, предаде Ройтерс.

Прокуратурата каза в изявление, че през 2019 г. мъжът е поискал убежище в Нидерландия. Специален полицейски екип за борба с военни престъпления е получил информация, че заподозреният, който не се споменава по име, е бил бивш ръководител на службата за сигурност на ИД между 2015 и 2018 г. Той е изпълнявал същите функции преди в групировката „Джебхат ан Нусра“ („Фронт на победата“) – бивше крило на „Ал Каида“ в Сирия.

Според нидерландските власти задържаният е работил в палестинския лагер „Ярмук“ и района южно от столицата Дамаск. Заподозреният ще се яви в петък пред съда в Хага.

Според нидерландските закони геноцидът, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени на чужда територия, може да бъдат обект на наказателно преследване съгласно международното право, ако заподозреният в тях пребивава в Нидерландия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани