Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО дислоцира AWACS в Румъния, ще наблюдава отблизо руската военна активност

[post-views]
НАТО дислоцира AWACS в Румъния, ще наблюдава отблизо руската военна активност

В Румъния пристигнаха самолетите на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол. Те ще изпълняват мисии за наблюдение на руската военна активност по границата с Украйна. Алиансът временно разполага AWACS в северната ни съседка като част от мерките за допълнително укрепване на Източния си фланг.

Мисията на НАТО в Румъния ще продължи няколко седмици. За целта в страната са дислоцирани над 180 войници и общо 3 самолета, снабдени със системата AWACS. Те пристигнаха в Букурещ преди да бъдат базирани на летище „Отопени“, на около 200 км. от границата с Украйна, откъдето ще облитат територията на Алианса, съобщиха местните власти.

Системата AWACS често е наричана „очите на НАТО в небето“, защото нейните радари могат да засекат нарушител на стотици километри разстояние. Още миналата седмица от Брюксел заявиха, че изпращат част от наблюдателните самолети, разположени в Германия, на мисия в Румъния „в контекста на руската агресия в близост до границите на НАТО“.

Припомняме, че непосредствено след инвазията в Украйна Алиансът засили присъствието в небето на Източна Европа и Балтийските държави, използвайки изтребители, самолети за наблюдение и танкери.

„Незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, а НАТО без съмнение ще защитава и отбранява всеки сантиметър от територията на съюзниците“, мотивираха решението си от щаб-квартирата на Алианса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани