Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия няма да се откаже от целите си в Украйна, дори да изгуби войната, според висш военен от НАТО

[post-views]
НАТО ще защитава всеки сантиметър от съюзническата територия

Русия няма да се откаже от целите си в Украйна, дори да изгуби войната, коментира днес председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер на пресконференция след двудневната среща на началниците на отбраната на държавите от пакта в Брюксел.

По неговите думи не е ясно колко време би било необходимо на Русия да се възстанови след военна загуба, но може да се очаква руската страна да извлече съответните поуки и да се постарае да ги приложи в нов опит за постигане на целите след години. От наша страна поуката досега от войната в Украйна е, че трябва да имаме предвид употребата на информацията като военно средство, отбеляза командващият Върховното съюзническо командване на НАТО по трансформациите ген. Филип Лавин.

Стратегическите цели на руснаците не са се променили, затова е вероятно да предприемат ново настъпление през пролетта, прогнозира адмирал Бауер. Попитан доколко Украйна има нужда от танкове, той посочи, че в подобна война всякакво бойно средство е необходимо. Руснаците използват танкове, затова и украинците имат нужда от танкове, поясни той.

Това е странна война, в която в днешния ден се води бой със средства от миналото – от първата половина на миналия век, но и със средства от бъдещето в областта на кибернетиката, с дронове, обобщи адмиралът. Нито едно оръжие не е решаващо само по себе си, уточни командващият Върховното съюзническо командване на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани