Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция и Испания призовават за съвместен план за защита на европейската индустрия

[post-views]
Франция и Испания призовават за съвместен план за защита на европейската индустрия

Франция и Испания призоваха за общоевропейски план за борба срещу „нелоялните икономически практики“, докато ЕС се бори със САЩ относно индустриалните субсидии, предаде Блумбърг.

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон и неговият испански колега Педро Санчес се споразумяха да подкрепят съвместен финансов инструмент на ЕС в отговор на плана за зелени инвестиции на президента на САЩ Джо Байдън за 370 млрд. долара, известен като Закон за намаляване на инфлацията.

„Чрез сътрудничество страните ще насърчават амбициозна европейска индустриална политика, насочена към укрепване на стратегическата автономност и устойчивост на Европейския съюз“, се казва в договор, подписан от тях в Барселона.

Двамата лидери също така се съгласиха да задълбочат сътрудничеството в отбраната чрез придобиване на оборудване „от общ интерес“ за развитие на съвместна европейска индустрия. Франция е подписала подобни договори с Италия и Германия, напомня Блумбърг.

Срещата в Барселона идва точно преди двустранната среща между Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в неделя и преди ключова среща на върха на Европейския съюз на 9-10 февруари, когато държавите членки ще обсъдят съвместен отговор на американските зелени субсидии.

Франция и Испания също така вече съгласуват позицията си по реформата на ЕС за пазарните цени на електроенергията. И двете държави очертаха сходни предложения, насочени към отделяне на цената на природния газ от тази на електричеството и чрез увеличаване на тежестта на по-дългосрочните договори за намаляване на нестабилността – промяна, която би позволила да се намалят разходите, пред които са изправени потребителите.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани