Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Берлин иска съюзнически консенсус за реекспорта на танковете „Леопард 2“

[post-views]
Германското федерално правителство потвърди: Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус

Берлин иска съюзнически консенсус за реекспорта на произвежданите в Германия танкове „Леопард 2“, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, след като някои европейски лидери призоваха страната му да одобрени реекспорта на въпросните танкове, предаде Ройтерс.

„Леопард 2“ са на въоръжение в няколко европейски страни и сред тях има желаещи да предоставят на Киев част от своите танкове, припомня информационната агенция.

Писториус каза, че съюзниците от НАТО са обсъдили на днешната си среща във военната база „Рамщайн“ в Западна Германия въпроса за одобрението на Берлин за реекспортиране на танковете, но че не се е стигнало до решение.

Той допълни, че има достатъчно аргументи „за“ и „против“ изпращането на танкове от този тип в Украйна и че Германия е готова да „действа бързо“, ако съюзниците се споразумеят.

При откриването на днешния форум американският министър на отбраната Лойд Остин призова за „задълбочаване“ на подкрепата за Украйна и изтъкна, че точно сега не бива да се забавя темпото.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви, че страните, подкрепящи Украйна, трябва да се фокусират не само върху изпращането на оръжия за Киев, но и върху намирането на боеприпаси за по-стари системи, както и върху техническата им поддръжка .

Полша и Финландия вече казаха, че ще предоставят на Киев танкове „Леопард 2“, ако Германия даде съгласието си за реекспорт.

Финландия обяви ново дарение на военно оборудване на стойност 400 милиона евро, което обаче няма да включва „Леопард 2“. Хелзинки също изрази готовност да изпрати танкове от този модел, ако съюзниците се споразумеят по въпроса.

Белият дом обяви нов пакет от военна помощ за Киев в размер на 2,5 милиарда долара, включително системи за ПВО, 59 бойни машини на пехотата „Брадли“ и 90 бронетранспортьора „Страйкър“. Този пакет не предвижда изпращането на танкове „Ейбрамс“.

Група от 11 страни от алианса, сред които и Великобритания и Полша, обещаха на Украйна голямо количество военно оборудване.

Канадска оръжейна компания планира да даде на украинските сили 200 бронетранспортьора, които Отава обеща още преди лятото.

Нидерландия финализира плановете си да предостави на Украйна системи за ПВО „Пейтриът“ заедно с Германия и САЩ и по-късно ще обяви допълнителната си военна помощ, заяви нидерландския министър на отбраната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани