Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гвардейците на Ислямската революция предупредиха ЕС да не ги включва в своя списък с терористични организации

[post-views]
Иран намали военното си присъствие в Сирия, съобщи източник, близък до "Хизбула"

Командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция – идеологическата армия на Иран, предупреди днес Европейския съюз да не включва това формирование в списъка с терористични организации, както настоява Европейският парламент, предаде Франс прес.

„Ако европейците направят грешка, ще трябва да си понесат последиците“, заяви генерал Хосейн Салами, цитиран от официалния сайт на организацията.

Евродепутатите приеха в четвъртък резолюция, приканваща ЕС и страните членки да впишат Гвардейците, смятани от експертите за най-могъща военна сила в Ислямската република, в списъка с „терористични организации“, воден от общността.

Те обвиняват Корпуса им в „репресии над демонстранти“, протестирали срещу властта след смъртта на Махса Амини, задържана от нравствената полиция, на 16 септември, а също така в „доставка на дронове за Русия“ в рамките на войната в Украйна.

Редица дипломати посочиха вчера, че ЕС още не е взел решение за вписване на Гвардейците в списъка с „терористични организации“. Затова пък според тях общността ще наложи нови санкции на 37 ирански лица и организации, замесени в потискането на демонстрациите.

Властите на Иран по принцип осъждат тези демонстрации като „бунтове“; според тях по време на протестите са били убити стотици хора, включително служители от силите за сигурност, а хиляди са били арестувани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани