Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Избираме лица на Българската армия

[post-views]
Избираме лица на Българската армия
фото Красимир ТОДОРОВ

Централното военно окръжие (ЦВО) организира конкурса „Лица на Българската армия” за 2023 г. Предстои да бъдат избрани кандидати, които ще представят своите послания към обществото.
„Инициативата се зароди след приключването на кампания „Бъди войник“, когато се създаде вакуум във взаимодействието между гражданите и военните структури. Ние отчетохме през кампанията, че взаимодействието с формированията и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната е от изключително голямо значение за нашия успех в набирането на кандидати за военна служба, на курсанти за висшите военни училища и на кандидати за служба в доброволния резерв.“ Това каза полковник Георги Петков, началник на ЦВО. Той беше категоричен, че именно това е създало необходимостта от послания към потенциалните кандидати чрез действителни образи – лица с висок морал и чувство за дълг и отговорност, както и с воинска чест, които са разпознаваеми в армията.

„Комплектуването на Въоръжените сили с личен състав, достоен за уважение и подражание, е значима цел с влияние върху воинските дух, морал и отбранителните способности на страната. Изработването и разпространението на печатни рекламни материали и участието в информационни събития са съвременни методи, използвани в дейността на Централното военно окръжие за запознаване на обществеността с реда и условията за постъпване на военна служба и популяризиране на възможностите за обучение във висшите военни училища“, каза по-рано пред вестник „Българска армия“ полковник Петков – началник на ЦВО.

Този конкурс се организира за трета поредна година, за да бъдат подбрани най-подходящите военнослужещи и курсанти, които да представят военната професия, да привлекат кандидати за военна служба и за обучение във висшите военни училища и активно да съдействат за утвърждаване на позитивния образ на Българската армия.
„Конкурсът има няколко етапа. Всеки от тях е ограничен със срокове и определени изисквания. Критериите също са специфични и са посочени още в обявата. Държи се на висок морал, доблест и да има успехи и постижения в изпълнението на задачите, които са му били възложени във военните формирования или военните училища. Държи се на добра визия и ясна дикция също. Така те ще могат да представят и себе си, и военната професия. Победителите ще бъдат канени да участват в различни регионални инициативи с патриотична насоченост, където ще се реализират информационни борси за наличните конкурси и изискванията към тях“, каза пред военните медии полковник Бисер Богданов, заместник-началник на ЦВО и председател на комисията за избор на лица на Българската армия за 2023 г.

Първите кандидати за лица на Българската армия вече се представиха пред комисията и очакват решението

Със заповед на началника на ЦВО беше назначена Комисията, която да разгледа предоставените документи (автобиография, препоръки и снимки), да проведе събеседване с кандидатите и въз основа на определените критерии да излъчи победителите в конкурса. На провежданите беседи с кандидатите присъстват и представители на Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили и висшите военни училища. Това гарантира прозрачността и обективността на конкурса.
Победителите ще бъдат обявени на сайта на Централното военно окръжие до края на настоящия месец.
Документи за участие в конкурса подадоха 29 кандидати – 15 мъже и 14 жени, които са на възраст от 20 до 46 години. Кандидатите имат различен личен и професионален опит, но всеки от тях има своите постижения. Голяма част от кандидатите са се обучавали в множество курсове у нас и в чужбина, което е удостоверено със съответните документи и сертификати, участвали са в мисии, научни конференции, конгреси и проекти, заемали са призови места в спортни състезания.

„Ние искаме да покажем тези достойни военнослужещи пред обществото, защото те могат да бъдат пример за подражание заради високата им мотивация, целеустремеността и постигнатите успехи“, категоричен беше полковник Петков.

Оценки и критерии

Кандидатите за лица на БА трябва да притежават висок морал, воинска доблест, чест и достойнство. Освен това те трябва да имат добра визия и индивидуално излъчване, да се отличават с всеотдайност, отговорност и висока мотивация при изпълнение на поставените цели и задачи.
Комуникативността на кандидатите е от съществено значение, тъй като те се срещат с гражданите и с медиите, за да рекламират военната професия. „Ние очакваме от тях да бъдат убедителни, уверени в себе си и харизматични, да са готови да споделят личните си мотиви за избор на военната професия и да споделят впечатленията и опита си със заинтересованите граждани. Отворени сме и към техните идеи и предложения за подобряване на рекламно-информационната кампания, за да достигнат нашите послания до целевите групи и до цялото общество“, каза още полковник Георги Петков.
За целите на конкурса е изготвен чек-лист, където са посочени критериите: качества, характеристики, емпирични индикатори за проявление, както и е съставена оценъчна скала. Предвидени са и отговори на въпроси към кандидатите, които също ще бъдат оценявани.
Сред основните критерии за избор се търси това кандидатите да имат добра визия, да са фотогенични, да са интелигентни и комуникативни. Търси се също така и ефект кандидатът да е уверен в себе си и да е мотивиран да спечели конкурса, както и да има ясни идеи по какъв начин може да се популяризира военната служба във Въоръжените сили и обучението във висшите военни училища. Кандидатите трябва и да проявяват желание лично да участват в различните инициативи, в случай че спечелят конкурса, което също е обект на текуща оценка.
Беседите се провеждат в периода 19–26 януари. Критериите за класиране са на базата на начина на отговаряне на съответните въпроси и степента на оригиналност, като възможните оценки са: 1 – неудовлетворителен отговор, 2 – удовлетворителен отговор, 3 – много добър отговор, 4 – отличен отговор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани