Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изграждат нови съоръжения в авиобаза Граф Игнатиево

[post-views]
Изграждат нови съоръжения  в авиобаза Граф Игнатиево

Продължи модернизацията на авиобазата, като вече не сме само на етапа „Разрушаване”, а започна и изграждането на нови съоръжения в района на летището. Това каза по повод на предизвикателствата, съпътстващи превъоръжаването с нов самолет, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев по време на годишния анализ на дейността на 3-та авиационна база (3 аб) за 2022 г. В проявата участваха всички офицери от авиобазата, а гост беше командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, съобщиха от авиобазата.

В анализа си бригаден генерал Русев отбеляза, че изминалата година беше поредната динамична година, съпътствана с многобройни предизвикателства пред личния състав, породени основно от ограничено ресурсно осигуряване. „Въпреки всички трудности на пътя ни планираните и допълнително поставени задачи бяха изпълнени успешно благодарение на знанията, уменията, опита, ентусиазма и усърдието на целия личен състав”, изтъкна той.

Основна цел пред 3 аб през 2022 г. беше поддържане и усъвършенстване на летателната подготовка за изпълнение на поставените основни задачи при гарантирана безопасност и оптимално използване на разполагаемите ресурси. Приоритетна бе подготовката за носене на бойно дежурство по Air Policing, възстановяване, поддържане и повишаване на нивото на летателната подготовка чрез участие в международни и национални летателни тренировки и учения и не на последно място – подготовката на млад летателен състав. В същото време е крайно тревожна прогресиращата тенденция за свръхнатовареност и ресурсна ограниченост, която се отразява на нальота и броя на подготвените летци за бойно дежурство. Бригаден генерал Русев бе категоричен, че непрекъснатото дежурство по Air Policing винаги е било и ще бъде основен приоритет на авиобазата. „Целта бе насочена към реалната подготовка в интерес на поддържането и усъвършенстването на бойно дежурство. А то се носеше без прекъсване, с основен фокус – безопасността”, изтъкна той.

Важен аспект в дейността на базата беше участието в третата мисия на Въоръжените сили – принос към националната сигурност в мирно време. Общо 139 военнослужещи от базата в продължение на 14 дни бяха на терен в с. Богдан, отстранявайки щетите по обществените сгради, улиците и домовете на пострадалите жители след наводнението по поречието на р. Стряма.
В края на анализа генерал-майор Петров благодари на целия личен състав на базата за свършеното през годината. Подчерта, че въпреки всеобщите проблеми с ресурсното осигуряване военнослужещите от базата не бива да губят надежда и че политиката на командването на ВВС е за развитието и модернизирането на Военновъздушните сили. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани