Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мъчителното пинг-понг чистене в МВР

[post-views]
Мъчителното пинг-понг чистене в МВР

Автор: Димитър ИЛИЕВ
Във Вътрешното министерство тече мъчителен процес на пречистване след двете станали нарицателни смъртоносни катастрофи от края на миналата година, в които загинаха невинни жертви – французин и две момичета. Процесът ще прилича на пинг-понг, защото случаите на неправомерни и безумни действия от страна на полицаи буквално валят през ден. Така едните кандидати за уволнение ще си отиват, но на тяхно място бързо застават още провинили се ченгета. Спиралата надолу сякаш няма край.

Униформените – служба в името на обществото или в името на личния интерес

В МВР дотолкова не могат да преценят кое е добро и лошо, дали да се похвалят, или да се опитат да скрият нещо, че цяла седмица криха от обществеността, че са взели крути мерки срещу провинили се полицаи, и то в двата най-скандални случая на миналата година.

Затова чак, след като адвокатът на дрогирания и пиян Димитър Любенов обяви съдбата на двамата замесени полицаи в катастрофата на 25 септември на Околовръстното шосе на столицата в съдебна зала, МВР се реши на грандиозна стъпка.

Обяви с кратко съобщение: „За установени тежки нарушения на служебната дисциплина на двама държавни служители от СДВР е наложено дисциплинарно наказание уволнение. Служебното правоотношение на двамата полицаи – командир на отделение и старши полицай в група „Охрана на обществения ред“ на сектор „Охранителна полиция“ към Шесто РУ, е прекратено“. Никога няма да разберете каква енигма се крие зад тези официални и кухи фрази. А става дума за скандалните полицаи от Шесто РПУ Любка Гечева и Георги Малински, които срещу 200 лв. ескортирали пияния и дрогиран Димитър Любенов, преди той да удари, намиращо се пред него „Пежо“ с над 200 км/ч, и да убие шофиращия го французин. Това е същата Любка Гечева с „ужилените устни“ с хиалурон, страстната любителка на чалгата, нощните заведения и отвъдморските круизи, както става ясно от снимките в профила й в социалната мрежа Фейсбук.

Уволнената полицайка от столичното 6 РПУ Любка Гечева обичаше да се снима по отвъдморски курорти

Същата, която след зверския смъртоносен удар се е кикотела заедно с Любенов край останките на автомобила и трупа на френския гражданин.

От същото съобщение на МВР стават ясни и още проактивни мерки на ръководството на ведомството, които касаят нерегламентирани контакти на полицаи с едно друго скандално лице – Георги Семерджиев, който пък уби две 20-годишни момичета до хотел „Хемус“ в София. Там една униформена девойка от Първо РПУ – Симона Радева, му се притече на помощ и му донесе стълба, за да се качи и влезе през балкона в апартамента си и да се скрие.

Сега се оказва, че тя била извикана на помощ от приятеля си, също ченге, който пръв стигнал до мястото на катастрофата. След като разбрал, че става дума за техния авер Семерджиев, се обадил на гаджето си, която довтасала на секундата. Сега и двамата са уволнени дисциплинарно. Колко още полицаи са били на „хранилка“ на криминално проявения Семерджиев не е ясно, затова цитирам пак съобщението на МВР. „За установени тежки нарушения на служебната дисциплина двама служители на Четвърто РУ – командир на отделение и полицай в група „Охрана на обществения ред“ на сектор „Охранителна полиция“, ще бъдат наказани с дисциплинарно наказание „уволнение“.

За установени нарушения на служебната дисциплина на други 38 държавни служители от СДВР са наложени дисциплинарни наказания. Те са от различни сектори на отдел „Пътна полиция“, както и от Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо РУ на СДВР, допълват от МВР. Е, това, ако не е раково образование с име „корупция“, здраве му кажи.

Но, ако се загледаме в броя на уличените за връзки с Георги Семерджиев, веднага ще ни светне лампата, че явлението е масово. Сред тях има и офицери на ръководни постове, а по-голямата част са обикновени патрулни полицаи със сержантски пагони. Т.е. става дума за манталитет, за цялостна прокълната среда на некомпетентност и липса на способности за оценка на доброто и лошото, на действия спрямо установени правила и такива, които откровено са против тях. Това не е корупция от типа – искам да смачкаш това разследване, колко ще струва? След това полицаят използва всичките си мисловни процеси и знания, за да „уреди“ смачкването на делото срещу сума, която няма да обиди и двете страни. В случая говорим за едни полицаи, които са приели като част от „качеството им на живот“ да си мият безплатно колите в автомивката на Георги Семерджиев, вероятно да са скъпи и уважавани гости на мутренски купони и да получават някаква доза вещества за по-цветни изживявания. Срещу това са готови да му носят стълби… и каквото друго каже.

Ей така, защото са си приятелчета по чашка и магистралка. На другият ден след купона тези хора отново обличат униформите и са полицаи. Но официалните речи на министър и главен секретар са им чужди, четеното на правилници, закони и, не дай, Боже, Наказателен кодекс не са им от любимите занимания.
А и не ги разбират. Защото нямат необходимия интелект, знания и образование. Защото в МВР ги е вкарал някой чичо владика или съседът по люлински апартамент. Защото първото нещо, което са чули в полицейското управление, е не, че тук се работи по правилата, а че правилата в това РПУ са еди-какви си, техни си. И който не е с нас, е против нас. Който не е част от глутницата, е предател. Това е в основата на полицейското слабоумие – когато, вместо да си напрегнеш мозъка и да събереш 2 плюс 2, ти правиш нещо, което в подобна ситуация би направил старшината Петров от съседната стая.

Въобще не е нужно да чакате дълго за потвърждение на написаното – случаят идва на секундата. Полицаи от 3-то РПУ в столицата, задържали момче и момиче, докато се опитват да си хванат такси на столичен булевард. Униформените ги претърсили и намерили хапчета. 19-годишната девойка им показала документ, че страда от епилепсия, бележка от личния лекар, гривна за епилепсия. Показала и рецепта за лекарството, чиито таблетки са животоспасяващи за нея. Но полицаите прочели на лекарството друго наименование – „Ривотрил“. Това било друг продукт със същото активно вещество като изписаното на рецептата, но полицаите да не би да носят със себе си мобилни телефони – те са с радиостанции. Накрая униформените задържали момичето в ареста за притежание на наркотични вещества.

Абсурдът продължава и с изключително непрофесионалната реакция от страна на здравното министерство – оттам заявяват, че лекарственият продукт „Ривотрил“ е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас. Малка подробност е, че момичето не го разпространява, а си го е купила от Германия и си го пие сама.

Накрая ще припомня на самозабравилите се полицаи, че всъщност социалната им роля е да бъдат защитници на правата и задълженията на обикновените хора и да се грижат за спазването и осигуряването на обществените ред и сигурност. Не да ходят по купони с мутри, не да си бият хиалурон в устните, не и да се кикотят на клипчета в Тик-ток по време на дежурства. Преди седмица един луд стреля по прозорците на сградата на Трето РПУ и добре че беше само луд…

Най-ново

Единична публикация

Избрани