Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще се върнат ли самолетите на летище Узунджово?

[post-views]
Ще се върнат ли самолетите  на летище Узунджово?

В началото на декември 2021 г. двойка Су-25 от авиобаза Безмер прелетя над бившето военно летище Узунджово. Грохотът на реактивните двигатели върна ветераните към славните времена, когато излитаха оттук в защита на родното небе. Тогава те се поздравяваха за 70-годишнина на летището. Съгласно „План 2004” през есента на 1998 г. авиобазата прекратява своето активно съществуване, а през юни 2002 г. е окончателно закрита.
Заради войната в Украйна въздушните коридори за доставки в Европа се изместват, смята министърът на икономиката Никола Стоянов. Затова България в момента е добра точка за карго летище, а Узунджово е удобно с разположението си – на няколко километра от магистралата, лесно достъпно, уточнява той.

Това, че инвестиция в карго летище в Узунджово, Хасковска област, може да има стратегическо значение за целия регион, стана ясно на срещата на българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев с ръководството на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Става дума за най-големия държавен инвестиционен фонд, който управлява средства и активи в целия свят. Инвестиционният проект бе представен от министъра на икономиката Никола Стоянов, а представители на Фонда се очаква да посетят страната ни, за да се запознаят с локацията и техническите параметри на проекта. Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия играе ключова роля за развитието на икономиката в страната и за реализацията на стратегически инвестиции на национално и международно ниво. Фондът е свързан със създаването на 66 компании в 13 стратегически сектора, както и откриването на над 500 000 работни места.

Веднага след срещата областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов, заместник-областният управител Мартин Узунов и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони” д-р Антоанета Барес бяха на оглед на летището. Г-жа Барес и г-н Ангелов коментираха, че в бившето военно летище има голям потенциал. То е в близост до българско-турската и българско-гръцката граница (на около 80 км) и само на 5 км от магистрала „Марица“, което го поставя на добро стратегическо място и създава благоприятни условия за развитие на област Хасково. Бъдещатa инвестиция в карго летище и индустриална зона в Узунджово може да има изключително значение за целия регион, тъй като е на по-малко от 2 ч разстояние от пристанищата в Бургас и Александруполис. В близост е до жп гарата в областния град и жп гарата в Димитровград. Изграждането на карго летище и индустриална зона би изиграло ключова роля за разширяване на възможностите на бизнеса, като бъдат привлечени чуждестранни и български компании за създаване на предприятия и фабрики, както и разкриването на нови работни места. Хасково и Димитровград разполагат с богат потенциал от човешки ресурс.

През територията на областта преминават два ключови трансконтинентални коридора. Първият свързва Западна и Централна Европа с Истанбул и Азия, а вторият – Северна Европа със Средиземноморието, бе подчертано още на огледа. Тези характеристики на терена са част от предпоставките за превръщането му в изключително перспективен индустриален парк.
Засега в селото има един изтребител МиГ-21БИС с борден номер 520. Той е част от Мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово”, който бе открит на 3 декември 2011 г. Поставена е и паметна плоча с имената на загиналите 21 военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг и паметник на Георги Бенковски. Комплексът е изграден по инициатива на група бивши военнослужещи от летището начело с полковник от запаса Стоил Костов и полковник от запаса Видин Ковачев, както и с активното съдействие на местното дружество на СОСЗР „Генерал Стоян Велков”, Министерство на отбраната, община Хасково, Командването на ВВС, военните формирования Граф Игнатиево и Хасково и десетки дарители. Дали авиацията ще се върне в с. Узунджово… предстои да видим.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани