Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново поколение бронирана многоцелева машина

[post-views]
Ново поколение бронирана  многоцелева машина

Прототипът на бронираната многофункционална бойна машина за американската армия е преминал през обширни тестове на полигона „Юма“ в щата Аризона, съобщават от Министерството на отбраната на САЩ. Новата машина, която засега се обозначава със съкращението AMPV, скоро трябва да замени застаряващите вече бронетранспортьори М 113. По тази причина Пентагонът иска да ускори производството на бронираната многофункционална машина от ново поколение.

Конгресът на САЩ вече е предоставил средства за финансиране на производството на AMPV с цел да се ускори замяната на старите М 113. По информация на военните електронни издания за реализацията на тази програма армията работи активно с дъщерната компания на технологичния гигант „БАЕ Системс“ в САЩ. Първоначално придобиването на новата AMPV трябваше да стане в периода 2023–2027 г., но армията удължи времето на поръчките до 2035 г., като годишно ще се доставят по 131 машини. Първата машина ще слезе от производствената линия и ще се отправи към полигона през 2023 г.
AMPV не е проектирана да напредва редом до тежките танкове „Ейбръмс“ и прочутата бойна машина на пехотата „Брадли“ по време на атака на предната линия. Тя е разработена като машина от втора линия на бойното поле, добре бронирана, но леко въоръжена. Нейното предназначение е да замени М 113 в широката гама от варианти на приложение, които включват изпълнението на различни задачи. Петте нови модела на AMPV ще представляват бронирана линейка, хирургическа зала, команден пункт, бойна машина за близка огнева поддръжка и транспортно средство с общо предназначение за превозване на хора и провизии. Производителят „БАЕ Системс“ и армията дават гаранция, че тази машина от ново поколение ще отговаря на високите изисквания за устойчивост на бронята, както и на изискванията за скорост на движение.

Специалистите казват, че по дизайн тя доста напомня на „Брадли“, но това е само привидно. В нея са вложени много нови технологии, включително и в задвижващата система. Още от този месец ще започне обучението на първото звено от бригадата, която ще бъде оборудвана най-напред с новата AMPV. Наскоро публично беше показан вариант на AMPV като команден пункт. Вариантът, при който AMPV ще оказва огнева поддръжка с непряк огън, ще бъде въоръжен със 120-мм минохвъргачка и 69 боеприпаса. Досега „БАЕ Системс“ е произвела 60 броя от всичките пет вида на новата бронирана машина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани