Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Едва едно от всеки три решения за връщане на незаконни мигранти, дошли в ЕС, се изпълнява, по данни на ЕК

[post-views]
ЕК: България е осигурила още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка

Едно от три издадени решения за връщане на мигранти, проникнали незаконно в ЕС, се изпълнява. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя отбеляза, че миналата година в ЕС незаконно са пристигнали 330 хиляди мигранти и това е значително увеличение.

Повечето от тези хора нямат нужда от международна закрила, но подават молби и това натоварва системата, поясни Йохансон. По нейните думи получените в ЕС миналата година молби са 924 хиляди и това представлява голямо общо предизвикателство.

Йохансон уточни, че досега в ЕС са издадени около 300 хиляди решения за връщане на мигранти в страните на произход, но действително върнатите са около 70 хиляди. Тези, които нямат право да останат, трябва да бъдат върнати, заяви еврокомисарят.

Данните на ЕК сочат, че според броя на подадените заявки за закрила спрямо броя на населението на отделните държави в ЕС, най-натоварени са властите в Кипър, следват Австрия, Гърция, Люксембург, Словения и Белгия. Най-много по брой са получените молби в Германия, Франция, Испания и Австрия. Скоро ЕК ще представи стратегия за по-ефективни връщания, съобщи Йохансон.

В отговор на въпрос тя заяви, че България и Румъния са наистина готови да се присъединят към Шенген и няма какво да се чака. Двете страни сътрудничат много добре по всички важни въпроси, свързани с миграцията, обобщи еврокомисарят.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани