Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предупреждения за опасен студ – истинската зима настъпва в Европа

[post-views]
Предупреждения за опасен студ – истинската зима настъпва в Европа

Европа побеля. Със снегове и ниски температури истинската зима настъпва на Стария континент. Предупреждения за опасни студове има в Испания, Италия, Австрия, Словения и Хърватия.

Традиционно слънчева Майорка е под 7-сантиметрова снежна покривка. В понеделник на испанския остров паднаха най-обилните снеговалежи за последните пет години. Температурите паднаха до -2,5 градуса, а основни пътни артерии бяха временно затворени.

Междувременно снегът се обърна в дъжд. Метеоролозите очакват снеговалежите да продължат само в планините, но предупреждават за устойчиво студено време с гръмотевични бури и градушки в средата на седмицата.

В Северна Италия е издадено предупреждение за опасно време. В областите Марке и Емилия Романя е в сила оранжев код, с опасност за населението и имуществото. Очакват се екстремни условия със заледявания, обилен снеговалеж и ураганни ветрове. Сняг падна и в Южен Тирол, където се наложи екипи на пожарната да спасяват аварирали автомобили.

Снежната буря в Словения затрудни движението по пътищата и остави без електричество част от страната. В Хърватия снегът и силните ветрове предизвикаха пробеми с трафика по Адриатическото крайбрежие и в планинските райони, а няколко острова се оказаха без връзка с континента.

Австрия също изпитва редица затруднения – в Каринтия пътища и училища бяха затворени. Повече от 5 хиляди жилища останаха без електрозахранване и това наложи намесата на повече от 250 пожарникари. Голямата снежна покривка увеличава опасността от лавини в станата, но пък означава, че ски-сезонът ще продължи поне до Великден.

Най-ново

Единична публикация

Избрани