Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС има правни основания да използва част от активите на Руската централната банка

ЕС ще съобрази новите си санкции срещу Беларус с това дали Минск приеме руско ядрено оръжие

Правната служба на Европейския съвет заяви, че ЕС има правомощието временно да разположи най-малко 33,8 милиарда евро активи на Руската централна банка, за да помогне за плащането на реконструкцията на Украйна. Това съобщи агенция „Блумбърт“, позовавайки се на източници.

Според нея правната служба е посъветвала, че такъв план е осъществим, при условие че активите не са отчуждени и са изпълнени определени условия. Те включват определяне на дата на изтичане, фокус върху ликвидни активи и яснота, че главницата и лихвата ще бъдат върнати на Русия в даден момент, твърди „Блумбърг“.

В същото време представители на ЕС и някои държави са загрижени относно правната обосновка за подобен ход и прецедента, който може да бъде създаден, особено по отношение на използването на замразените активи на Руската централна банка, казаха източниците на агенцията. Изпълнителният орган на ЕС също е предпазлив относно правната валидност на използването на замразените активи, както и цялостната сложност на тази работа, и смята, че всеки план трябва да се изпълнява в сътрудничество с Г-7.

Източник: БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top