Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойно поле Украйна Да влязат танковете!

[post-views]
Бойно поле Украйна Да влязат танковете!

Спомняте ли си снимките на 60-километровата колона от руски танкове и друга бойната техника, която в края на февруари м.г. се бе насочила към Киев? В крайна сметка украинците успяха да я разбият, разпръснат и спрат. Тогава Киев се нуждаеше остро от противотанкови оръжия и ги получаваше от своите западни съюзници. Е, 11 месеца по-късно ситуацията в руско-украинската война е съвършено друга. Сега украинците вече не се чудят как да спрат руските танкове, а как да се сдобият със свой собствен боеспособен танков юмрук. Защото на дневен ред вече не е защитата на столицата и спасяването на държавата, а освобождаването на окупираните от руснаците територии. Доскоро танковете бяха смятани за морално остаряла бойна техника, която не върши много работа в конфликтите от третото десетилетие на XXI век. Но се оказва, че без тях организирането на мащабно настъпление срещу силен и многоброен противник е невъзможно.

Запасите от съветско време

Неотдавна командващият украинската армия генерал Валерий Залужний каза, че за крайната победа са му нужни още 300 танка, 600–700 бронирани машини на пехотата и 500 гаубици. Тези числа не изглеждат чак толкова големи, но трябва да се има предвид, че генералът визира модерна западна техника, а не остарелите съветски модели, с които Киев разполагаше в началото на войната. Според някои данни преди година Украйна е имала около 900 изправни танка, всичките съветско производство – Т-64 и Т-72. Поне половината от тях вече са унищожени в хода на бойните действия. Освен това Киев е получил и още около 300 танка съветски модели от свои източноевропейски съюзници, най-вече от Полша.

Русия може да се похвали с огромно количество танкове, но повечето от тях са стари модели, а някои въобще не могат да бъдат приведени в движение. Според данни от сайта visualcapitalist.com преди войната срещу Украйна Москва е имала 12 566 танка, което й отрежда убедително първо място в света. Забележете обаче кой е на второ – Северна Корея с 6645 танка, с около 1100 повече от САЩ! На първите 25 места в класацията по брой на танковете има само три държави от НАТО – освен американците, там са и Турция с 2229 броя и Гърция с 1365. По данни на британското разузнаване Русия почти не използва в сегашната война своя най-модерен танк – Т-14 „Армата“. Засега реално в армията са постъпили само опитни образци от него и командирите не го искат на бойното поле, защото има проблеми с двигателя и термовизьорните системи.

Освободете Леопардите!

И така, след като през лятото Украйна получи модерни артилерийски системи, а през есента започнаха да пристигат и западни средства за противовъздушна отбрана, от края на миналата година шлагерът във военната помощ за Киев са танковете. Първоначално сред украинските съюзници имаше известно стъписване, защото танковете са оръжие за настъпление, а не толкова за защита. Но, от друга страна, руските войски няма как да бъдат изхвърлени от окупираните територии, ако украинците не минат в настъпление. Москва, естествено, разгръщаше яростна пропагандна кампания срещу изпращането на западни танкове в Украйна с мотива, че това е „червена линия“ и прекрачването й ще има тежки последици.

На първо четене на темата „танкове за Украйна“ всички погледи се насочиха към Германия. Защо? Отговорът е прост – германците произвеждат и имат на въоръжение най-добрия и най-масов танк в Европа – „Леопард“. Берлин е категорично на страната на Украйна във войната срещу Русия, досега предоставената и обещана германска помощ за Киев възлиза на 3,3 млрд. евро, без да броим сумите, идващи по линия на ЕС. Въпреки това германските политици, особено тези от основната управляваща партия – социалдемократическата, имат доста задръжки по отношение на военните доставки за Украйна. Едно, заради исторически комплекс за вина, формиран след Втората световна война, друго, заради страха да не притискат Путин до стената и да го тласнат към безразсъдни ходове. Затова канцлерът Шолц и неговите военни министри (първо Кристине Ламбрехт, а от миналата седмица – Борис Писториус) отговаряха уклончиво на въпроса: Дали ще предоставят танкове „Леопард“ на Киев? Междувременно в социалните мрежи и в медиите в Украйна и в страните от ЕС се разгърна кампания с хаштаг „Освободете Леопардите!“

Германските власти продължаваха да се колебаят до началото на тази седмица и заради това миналия петък срещата във формата „Рамщайн“, която обсъждаше военната помощ за Украйна, донесе разочарование. На нея германското „да“ за освобождаването на леопардите така и не бе получено. Но ледът започна да се пропуква, след като Полша и други европейски страни заявиха, че ще дадат част от своите танкове „Леопард“ на Украйна, дори без разрешението на Германия, от което формално се нуждаеха.

Ледът на германската нерешителност се пропука

Полша има 240 танка „Леопард“ в две модификации, малка Финландия разполага с 200, притежават ги и армиите на Испания, Австрия, Гърция, Швейцария и почти всички скандинавски държави. Така че около Варшава започна да се формира една коалиция на желаещите да дадат германските танкове на Украйна. Накрая и упорството на Германия се сломи, вероятно след разговори на Олаф Шолц с американските съюзници, които са го уверили, че и Вашингтон ще предостави тежки танкове на Киев. В средата на тази седмица Берлин даде зелена светлина за доставката на „Леопард“ на Украйна. Първоначално 14 броя, а след това – два батальона, което означава между 80 и 110.

Другият пробив по въпроса за танковете дойде отвъд океана – генералите от Пентагона бяха скептични, че техният танк „Абрамс“ е пригоден за украинската армия, защото е много тежък, сложен за управление и гълта гориво като змей. Но изглежда, че политическите съображения са надделели и през тази седмица лично президентът Джо Байдън обяви, че ще изпрати 31 танка „Абрамс“ в Украйна.

В коалицията „Танкове за Украйна“ най-вероятно ще влязат и Великобритания и Франция. Британците ще дадат поне 14 от своите танкове „Чалънджър“, а Париж проучва опцията да подпомогне Киев с френския танк „Льоклерк“. Любопитно е, че вече има една африканска страна, която помага на Украйна с танкове. Това е Мароко, която дава на Киев 20-тина съветски Т-72, ремонтирани в Чехия.

И така, вече е ясно, че Украйна ще получи модерни западни танкове, превъзхождащи своите руски аналози. Това обаче няма да стане бързо и поне на първо време бройката няма да е достатъчна. Освен това е нужно време за подготовка на украинските екипажи на новата техника. Поради това е малко вероятно силите на Киев да са в състояние да сформират мощна група за настъпление преди края на лятото. Но както вече съм отбелязвал – конфликтът между Русия и Украйна вече е война на изтощение, тя ще продължи още дълго и няма вероятност да приключи, преди новите танкове да станат част от украинската армия.

„Леопард“ и „Абрамс“ – мощ и високи технологии

 „Леопард 2“ е смятан за един от най-добрите съвременни танкове. Той е основен боен танк от трето поколение, на въоръжение в германската армия постъпва през 1979 г. Различните му модификации имат маса от 50 до 66 т, бронята му е комбинирана противоснарядна. Автономен е на дистанция от 500 км, има максимална скорост от 70 км/ч, оборудван е със 120-мм гладкоцевно оръдие. Стреля в движение и поразява цели до 5–7 км. Оборудван е със системи за нощно виждане и стрелба, които изчисляват траекторията на движеща се цел. Възможностите за стрелба или калибърът на оръдията са подобни на съветския модел Т-72. Въпреки това технологиите, които са вградени в „Леопард“, като нощно и лазерно виждане, са доста по-добри от съветските образци. Освен това е много по-маневрен.

„Абрамс“ е основният боен танк на американската армия. Серийното му производство започва през 1980 г. Масата му е над 62 т, има компютърна система за управление на огъня и разделно съхранение на бойния запас. Има екипаж от четирима души. Двигателят му се захранва с авиационен керосин, разходът на гориво е огромен. В операция „Пустинна буря“ срещу Ирак танковете „Абрамс“ са гълтали по литър гориво на всеки 142 м движение. Интересното е, че този танк е в състояние да работи и с електрическа батерия, която в „тих“ режим може да функционира до 10 ч. Има висока скорострелност – до 10–12 изстр./мин.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани