Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещите авиатори ще се обучават в обновен корпус

[post-views]
Бъдещите авиатори ще се обучават в обновен корпус

Красимир МИТОВ

В Плевен откриха новия Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО) на ВВВУ „Георги Бенковски”.

Дарителството е присъщо на българския народ, дълбоко вкоренено в неговите традиции. Да получиш дарение е нещо прекрасно, но още по-хубаво е, когато имаш цел, знаеш как да го използваш и стопанисваш правилно. Такъв е случаят с решението на Общинския съвет на Плевен да дари безвъзмездно сградата на бившето училище „Марин Дринов“ за нуждите на ВВВУ „Георги Бенковски“.

В кратки срокове Военновъздушното училище превърна дарения имот в модерен Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО), който бе официално открит неотдавна. На тържествената церемония присъства президентът Румен Радев.

ИКАО е иновативен център

dav

където курсантите и студентите ще усвояват съпътстващи граждански специалности за нуждите на българската авиация, като: „Авиационен мениджмънт“, „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение“, „Електроника“, „Въздухоплавателни средства и авиационни двигатели“, „Роботехнически авиационни системи“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“.

Успешно завършиха реновирането на сградата и изграждането на първия етап на комплекса, който се превърна в едно малко „бижу“ в подножието на Панорама „Плевенска епопея – 1877 г.“ Откриването на комплекса стана празник за личния състав на училището, гражданите и гостите на Плевен. На входа на сградата ни посрещат два символа на военновъздушното училище, разперили достолепно криле – бюст на гордата птица орел и красивият самолет – ветеран МиГ-21Ф13 с борден номер 422, на който стотици курсанти са „проходили“ в професионалното си развитие.

Изграждането на комплекса става на два етапа. През първия със собствени сили и средства на училището районът е почистен от храсти и опасни дървета, възстановена е над 300 м ограда и е захранен с вода. В триетажната сграда е обособен

център за настаняване на обучаеми

с капацитет 42 места и два апартамента за гост-преподаватели, 12 кабинета на различните катедри, лекционна зала и офиси за преподавателския състав, спортна зала със съблекални и санитарни възли. Осигурено е офис оборудване, компютри, интерактивни дъски, климатици и мебели за обзавеждането им. Охраната се извършва чрез система за видеонаблюдение и контрол на достъпа. Вторият етап за реконструкция включва изграждане на аула, фитнесзала, столова за бързо хранене, топла кухня за раздаване на храна и санитарни възли.

С думи на благодарност към присъстващите и гостите при откриването на комплекса се обърна началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски: „В този прекрасен авиационен комплекс през следващия месец като домакини на международна авиационна среща на 11 учебни заведения от страните Румъния, Франция, Унгария, Чехия и Полша ще представим достойно нашето училище. Трийсет и седем чуждестранни студенти ще се обучават при нас и същевременно ще осъществим размяна на курсанти за обучение. Ние сертифицирахме нови учебни авиационни центрове по изискванията на Европейската агенция за авиационна сигурност (EASA) и регламентите на ЕС. В нашите одобрени организации даваме лицензии не само на пилоти, но и на инженерно-технически състав. Нашата амбиция е да заемем

достойно място на световната авиационна карта

и да станем авиационен център за Източна Европа“.

В тържествения ритуал участваха ръководители и представители на партньорските фирми „Терем–летец“ ЕООД, „Дунарит“ АД, „Технологика“, „Хайкад Инфотех“ ЕООД, „Ер Мизия“ ООД, „Локхийд Мратин“, фондация „Корейски културен център в България“.

Гласуваното доверие от Общинския съвет на ръководството на ВВВУ е оправдано. Това личи и от думите на кмета на община Плевен Георг Спартански, който заяви: „Благодаря ви за положения труд и постигнатите резултати. Последователните усилия на община Плевен това място да бъде облагородено и да получи нов облик и смисъл дълго време не срещаха подкрепа от централната власт. Преди три години обаче се стигна до извода, че то може да бъде една отлична база за развитието на ВВС и образователния процес. Логична стъпка след възстановяване на военното училище е да подкрепим идеята за ИКАО и сега тя даде първите плодове на тези общи усилия. Нека си подадем ръка и да работим съвместно за такива цели, които са нужни на държавата и на обществото. Само тогава ще имаме бъдеще, когато работим заедно в една посока“.

В словото си президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев заяви: „Днешното събитие е

важен акт за системата на висшето образование

за региона на Плевен и за цялата българска авиационна общност. Тя се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея, призвание, в което оцеляват и побеждават само личности с високи морални качества, готови да поставят на заден план и своето благополучие. Точно такива личности се изграждат от ден първи във военното училище, прекрачвайки неговия праг, където витаят авиационната култура, дух и традиции. Днес съм тук, за да подкрепя волята, визията, всеотдайността и труда на ръководството на училището, преподавателите, курсантите и студентите, които с безрезервната и изключително важна помощ на община Плевен, на редица институции и на приятели на авиацията успяха само за три години след връщане на академичната самостоятелност да придадат този облик на ВВВУ „Георги Бенковски“ като водещо учебно заведение в системата на висшето военно образование, да го превърнат в национален център за подготовка на авиационни специалисти. То е все по-привлекателно за младите хора от България, а вече и от чужбина да усвояват новата авиационна техника. Възходящата линия на ВВВУ може да продължи не само с визия, а и с амбиция и всеотдайност. Пожелавам ви да наситите със съдържание този комплекс, да издигате непрекъснато неговото качество, да направите така, че тук да се срещат силните български авиационни традиции с

модерните технологии на бъдещето

и всички ние като държава да се радваме на вашите успехи“.

Гостите имаха възможност да разгледат новата модерна база, а срещата с президента и задушевният разговор с курсантите и преподавателите бе гарант, че мисията е възможна в подготовката на висококвалифицирани кадри за нуждите на ВВС и Българската авиация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани