Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въоръжено нападение е извършено срещу азербайджанското посолство в Техеран, един човек е убит

[post-views]

Въоръжено нападение беше извършено срещу азербайджанското посолство в Техеран. Убит е началникът на охраната, а двама негови колеги са ранени. Това съобщи външното министерство в Баку, цитирано от агенциите.

„Нападателят проби охраната и застреля началника ѝ с автомат „Калашников“, заяви ведомството.

Двамата ранени охранители са в „задоволително състояние“. Случаят се разследва, посочи министерството, без да добави повече подробности.

Нападателят е арестуван, съобщи агенция Тасним, като се позова на началника на полицията. По думите му мъжът е влязъл в сградата на мисията с двете си деца. На разпитa той е посочил като мотив лични и семейни проблеми.

Иран, където живеят милиони азери, дълго време е обвинявал съседната страна, че разпалва сепаратистки нагласи на негова територия.

Отношенията между Баку и Техеран традиционно са деликатни. Тюркоезичен Азербайджан е тесен съюзник на Турция, исторически съперник на Иран.

Техеран се опасява освен това, че азербайджанската територия може да бъде използвана за евентуално нападение срещу Иран от страна на Израел, основния оръжеен доставчик на Баку.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани