Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турска фирма е избрана да разработи „критичен“ софтуер за разузнаване на НАТО

[post-views]
Предлагат по-голям прием по военни специалности

Всички обекти на НАТО по света скоро ще използват софтуер за разузнавателна инфраструктура, разработен от турска фирма в областта на отбраната, съобщи Анадолската агенция.

STM, турска държавна отбранителна компания, обяви, че е получила два големи договора за насочване, събиране, обработка, разпространение и използване на разузнавателна информация в рамките на НАТО.

Решението е взето от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI Agency), която се занимава с цялостното придобиване, внедряване и поддръжка на комуникационни и информационни системи за лидерите и командирите на алианса.

STM се пребори с конкуренцията на няколко водещи софтуерни компании от държави – членки на НАТО, за да спечели „един от най-големите проекти за разработване на софтуер, възлагани някога от НАТО на Турция“.

STM и агенцията NCI подписаха два договора след предварителни преговори относно проектите, официално наречени Intelligence Functional Services (INTEL-FS 2), се казва в изявление, публикувано в събота.

„Софтуерът, който ще бъде разработен от STM, ще подпомага командванията на НАТО в насочването, събирането, обработката, разпространението и използването на разузнавателна информация“, се казва в съобщението на компанията.

„Всички командвания на НАТО и военни бази по света ще управляват потока на разузнавателните си данни чрез софтуера, който STM ще разработи и модернизира.“

Очаква се проектите INTEL-FS2 да бъдат завършени за три години и половина.

Исмаил Демир, ръководител на Председателството на отбранителната промишленост на Турция, приветства споразуменията, които, както подчерта STM, са „един от най-големите договори, спечелени от турска компания от Агенцията NCI“.

Турция е достигнала етапа на прехвърляне на софтуерните си компетенции към ключови международни институции и организации, каза той.

Генералният мениджър на STM Озгур Гюлерюз заяви, че фирмата има дългогодишни работни отношения с НАТО, като предоставя решения в различни сфери, особено в областта на софтуера и отбраната.

През последните 10 години STM е доставила проекта NATO Integration Core Project, който ще спомогне за значително подобряване на ситуационната осведоменост на бойното поле, и е предоставила софтуер за командните и контролните звена на различни държави в Афганистан, каза той.

Новата сделка за този „критичен софтуер“ е един от най-големите експортни проекти, които Турция някога е получавала от НАТО, свързани с разработването на софтуер, твърди Гюлерюз.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани