Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две книги представиха военните историци в памет на свой колега

[post-views]
Две книги представиха военните историци в памет на свой колега

Представяне на две книги, свързани пряко с отишлия си неотдавна от нас полковник доц. д-р Анатолий Прокопиев, се проведе във Военна академия „Георги С. Раковски“. То бе организирано от научната секция „Военноисторически изследвания“ с активното участие на СОСЗР, на клуб „Граничари“  и дружество „Лейтенант Младен Калеев“ на Столичната организация. В него се включи и семейството на военния историк, който тръгва от заместник-командир на застава в Петричкия граничен отряд, за да стигне до доцент във Военната академия. Самата проява бе в негова памет. Колегите му бяха подредили кът с негови книги и вещи.

Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев посвети словото си на полк. Прокопиев, като подчерта не само неговия принос и висок професионализъм в историческите иследвания, но го определи като мярка за доброта. Никой не го е виждал да влиза в конфликт с някого, бе категоричен генералът.  

На вниманието на военните историци, действащите и запасните генерали и офицери бе представена книгата „Граничното разузнаване на Третата българска държава“. Идеята за нейното написване е на бившия командир на Гранични войски генерал-майор Стефан Ангелов, който ни напусна през миналото лято. За историята на книгата и участието на полк. Прокопиев в нейното написване говориха председателят на редколегията полковник от запаса Димитър Хрисимов и други офицери от творческия екип. Ако сега отидете в заставите с прекрасни имета, няма да ги намерите, няма ги и много от селата, каза проф. Владко Иванов от Академията на МВР. Това е едно от големите значения на книгата, която е поредната творба за историята на граничарската служба у нас. Отлични впечатления от съвместната си служба и творческа дейност с полк. Прокопиев изразиха и други участници в презентацията, между които полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев и проф. Йордан Баев. Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков се присъедини към оценките, като бе категоричен, че миналото не бива да се забравя.

Другата книга с участието на полк. Прокопиев бе представена от доц. д-р Стоян Николов, ръководител на секция „Военноисторически изследвания“ в академията. Това е учебник „Военно-политическа история на България“, който скоро ще бъде на разположение на обучаемите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани