Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народното събрание стопира Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО

[post-views]
Народното събрание стопира Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО

В навечерието на своето разпускане възложи на Министерския съвет до три месеца да внесе нова.

Предложение на представители на пет парламентарни групи на „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме промяната“, „ДПС“, „Демократична България“   и „Български възход“. получи днес в пленарна зала 135 гласа. То предвижда Министерският съвет да изготви и внесе в Народното събрание в срок от три месеца всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., реши парламентът.

Известно е, че още в първия ден на това Народно събрание – 19 октомври м.г., служебното правителство внесе проект на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО до 2032 г., където са записани 13 проекта за модернизация. 10 от тях са с хоризонт 2026 г. На едно заседание комисията се запозна с част от проектите, като изслуша министъра на отбраната Димитър Стоянов.

С решението си парламентът поиска всички проекти, чиято прогнозна стойност надвишава 100 млн. лв. да бъдат описани разделно, а тези, за които са необходими по-малко спедства, да бъдат обединени по пакети способности. Заедно с това проектите да включват всички разходи, в т.ч. боеприпаси, прилежаща инфраструктура, интегрирана комуникационно-информационна система и др. Финансовата рамка да включва не само придобиване, но и поддръжка.

Според решението, изпълнението не бива да бъде разделено на етапи. Уточнява се и какво трябва да съдържа проектът за инвестиционен разход: обхват за придобиване на пълната отбранителна способност; военно-икономически анализ; индикативна стойност и примерен график за изпълнение; приоритизация, съобразно целите и останалите проекти; възможности за развитие  на стратегическо партньорство с държави членки  на НАТО и ЕС, както и възможности за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

На заседанието на Комисията по отбрана миналия вторник, когато се обсъди този проект, министърът на отбраната Димитър Стоянов бе категоричен, че да се направи в рамките на три месеца  нова програма и то всеобхватна, както е написано в решението, е невъзможно Всеобхватна програма се прави, каза още министърът, когато има достатъчно финансови средства. При ограничаващите условия в решението, това не може да се случи, стана ясно от думите му. Най-вероятно, прогнозира той, проектите ще бъдат намалени и няма да има модернизация на Българската армия. Без 2 процента от БВП за отбрана поставените цели не могат да бъдат постигнати, а ние сме далеч от тях, за тази година са предвидени 1, 85 процента. Най-малкото е 2,5 процента, посочи министърът. Едва тогава, прогнозира той, ще имаме реални възможности за модернизация на армията.

Според Христо Гаджев от ПГ „ГЕРБ-СДС“ една подобна програма следва да бъде изготвена и реализирана от правителство с мандат, което има не само политическата подкрепа да провежда дългогодишна програма, но и възможности за провеждане и на финансова политика. Той смята, че  служебното правителство не следва да ангажира с дългосрочни финансови разходи Народното събрание и българската държава. Решението бе защитено още от Атанас Славов от ПГ „Демократична България“ и Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС, според когото след войната в Украйна, се налага отново да бъде направен преглед на проектите за превъоръжаване и модернизация на армията. От своя страна Николай Дренчев от ПГ „Възраждане“ посочи, че няма как едно Народно събрание, което утре се разпуска, да възлага на едно служебно правителство, назначено за 2 или 3 месеца, да фиксира неща, които са за десет години напред.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани