Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По-добре от очакваното – Еврозоната може и да избегне рецесията

[post-views]
Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

Еврозоната може да избегне рецесията. Това показват прогнозите на Международния валутен фонд, според които икономиката на валутния съюз ще се представи по-добре от очакваното през тази година. Освен за еврозоната влиятелната финансовата институция повиши прогнозите си като цяло за глобалния икономически за тази година.

Според експертите на Фонда, глобалният икономически растеж през 2023г ще отслабне до 2.9 процента в сравнение с миналата годината, когато е бил 3.4 на сто.

Очакванията обаче са по-добри от първоначалните прогнози от 2,7 на сто.

Като причина за актуализацията е изненадващо устойчивото търсене в САЩ и Европа, спада на разходите за енергия и повторното отваряне на китайската икономика, след като Пекин отмени строгите антиковид мерки.

Според прогнозите на фонда икономиката на Еврозоната през тази година ще се разшири с 0.7 процента от планираните 0.5, като тенденцията най-вероятно ще се запази и през следващата година.

Независимо от добрите новини за единни валутен съюз, опасността да изпадне в рецесия за сега остава, заради продължаващата война в Украйна и всички произтичащи последици.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани