Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Буркина Фасо предлага на Мали създаване на федерация

[post-views]
Буркина Фасо предлага на Мали създаване на федерация

Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи създаването на „федерация“ между неговата страна и Мали в момент, когато и двете държави са изправени пред джихадистки атаки и ръководени от военни хунти, които поискаха френските войници да напуснат техните територии, предаде Франс прес.

„Можем да формираме гъвкава федерация, която да стане по-силна и да зачита стремежите и на едните и на другите“, каза Де Тамбела, цитиран по време на визитата си в Мали във вторник и вчера от местни медии.

„Нашите предшественици се опитаха да се обединят, като Федерацията на Мали, която за съжаление не просъществува дълго. Но те ни показаха пътя“, добави той, имайки предвид ефимерен опит за федерация между Мали, Сенегал, Буркина Фасо и Бенин (1959-1960 г.) по времето на провъзгласяването на независимостта на тези бивши френски колонии.

Според премиера на Буркина Фасо „това е проект, който трябва да се опитаме да начертаем през преходния период, защото ако политиците се върнат на власт, това ще бъде трудно“.

„Мали е голям производител на памук, едър рогат добитък и злато. Буркина Фасо също е производител на памук, едър рогат добитък и злато. Заедно производството на памук, злато и добитък в Мали и Буркина Фасо се превръща в сила“, подчерта той.

„Една от причините за посещението ми в Мали е, че както констатирахме, от дълго време прекарваме времето си, като гледаме другаде, докато често решенията са точно пред нас“, каза Де Тамбела и допълни, че „истинската революция“, извършена от Мали след завземането на властта от полковник Асими Гоита през 2020 г., е „вдъхновила“ новите лидери на Буркина Фасо.

Буркина Фасо, където бяха извършени два военни преврата през 2022 г., е обхваната от 2015 г. насам от спиралата на джихадистко насилие, което се появи в Мали няколко години по-рано и което се разпространи извън нейните граници.

Военната хунта, дошла на власт след последния държавен преврат от 30 септември 2022 г. и водена от капитан Ибрахим Траоре, неотдавна поиска от страната да си тръгнат 400-те френски войници от специалните сили, участващи в операция „Сабя“ и базирани в Уагадугу. Този сценарий, напомня за събитията в съседно Мали, където военната хунта, дошла на власт след  два преврата през 2020 г. и 2021 г., изгони от страната френските войници, участващи в силите „Бархан“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани