Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-важното за пандемията от ковид през последната седмица

[post-views]
СЗО съобщи, че е потвърдила 43 атаки срещу здравни заведения в Украйна

Три години след като Световната здравна организация (СЗО) обяви най-високото ниво на глобална тревога във връзка с КОВИД-19 в понеделник генералният ѝ директор Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че пандемията все още се разглежда като международна извънредна ситуация.

Той стигна до това заключение въз основа на оповестените три дни по-рано препоръки на Комитета за извънредните ситуации на СЗО.

Когато международната организация обяви тревога, извън границите на Китай бяха установени по-малко от 100 случая на коронавирус и нямаше регистрирани смъртни случаи. Оттогава досега са регистрирани над 752 милиона случая на зараза с коронавируса, включително над 6,8 милиона починали вследствие на заразата, въпреки че се смята, че истинският им брой е много по-голям.

В понеделник Тедрос заяви по време на  годишното заседание на Изпълнителния съвет на СЗО: „Сега, когато навлизаме в четвъртата година на пандемията, няма съмнение, че сме в много по-добро положение, отколкото преди година, когато вълната „Омикрон“ беше в своя пик“. Той обаче добави, че „от началото на декември насам броят на регистрираните смъртни случаи нараства“. „През последните осем седмици повече от 170 000 души са загубили живота си от КОВИД-19“, посочи Тедрос.

Смъртността на седмична база е спаднала от над 70 000 души в началото на миналата година до по-малко 10 000 през октомври.

Но в началото на декември, след като Пекин отмени строгите си ограничения срещу разпространението на заболяването,  смъртните случаи отново започнаха бързо  да се увеличават. В средата на януари бяха регистрирани почти 40 000 смъртни случая седмично, като повече от половината от тях бяха в Китай.

Тедрос отново изрази притеснението си от драстичния спад в наблюдението на вируса чрез тестване и секвениране. „Не можем да контролираме вируса, но можем да предприемем повече действия, за да се справим с уязвимостта на населението и здравните системи“, каза той. „Това означава да се ваксинират 100 процента от най-рисковите групи. Това означава увеличаване на достъпа до тестване и ранно използване на антивирусни препарати“, поясни Тедрос.

Азия

Производствената активност в Китай започна да се повишава с отшумяването на епидемията от коронавирус, след като властите изоставиха стратегията си за нулев ковид, която сериозно наруши икономическата дейност в страната, предаде Ройтерс във вторник.

Според данните, публикувани от китайското Национално статистическо бюро (НСБ), бизнес активността се разширява с най-бързия темп от септември насам и със същия темп като преди една година.

Ръководителят на китайския автономен район Хонконг Джон Ли вчера представи промоционална кампания за привличане на посетители, фирми и инвеститори, която ще включва 500 000 безплатни полета.

„Хонконг вече е свързан с континентален Китай и целия свят и няма да има изолация, карантина и ограничения за това да се насладите на шума и суетата на световния град“, заяви той.

Европа

Британските авиокомпании „Бритиш еъруейз“ и „Върджин Aтлантик“ обявиха, че ще възобновят полетите си до континентален Китай след двугодишно прекъсване заради пандемията от КОВИД-19, предаде вчера ДПА. Полетите между лондонското летище „Хийтроу“ и Шанхай ще се изпълняват от „Бритиш еъруейз“ от 23 април, а „Върджин Aтлантик“ ще стартира превоза на пътници към китайския мегаполис от първи май. Също така от трети юни отново ще заработи авиолинията „Хитроу“- Пекин, обслужвана от „Бритиш еъруейз“. Авиокомпанията извършва редовни пътнически полети до Китай от 1980 г. и продължаваше да го прави до резкия спад на пътници през 2020 година, който беше породен от пандемията.

Авиокомпаниите предприеха тези ходове след облекчаването на строгите ограничения за пътувания в Китай, който отново отвори границите си за чужди посетители за първи път от 2020 година насам.

Тази седмица Италия също взе подобно решение. От сряда пътниците, пристигащи от Китай,  трябва да представят негативен тест за ковид, направен на произволен принцип. Здравният министър Орацио Скилачи подписа заповед, според която пътуващите от Китай трябва да имат негативен резултат от тест за ковид, направен 48 часа преди тяхното заминаване за Италия.

Германия официално отмени въведеното преди близо две години изискване за носене на маски влаковете на дълги разстояния, както и в автобусите.

Данните показват, че ситуацията около разпространението на коронавируса в Германия вече се е подобрила значително. По данни на СЗО през последните седем дни от миналия месец в Германия са регистрирани общо 73 860 новозаразени. Смъртните случаи през този период са 48.

Подобно на Германия, Испания също реши да премахне изискването за маски в обществения транспорт. Миналия месец испанските власти обявиха, че от седми февруари пътниците в обществения транспорт вече няма да са задължени да носят маски.

САЩ

Правителството на Байдън планира да отмени през май извънредната ситуация заради коронавируса, съобщи в понеделник Белият дом, като в. „Вашингтон пост“ видя в това знак, че според федералните власти пандемията е преминала в нова, по-малко страшна фаза.

Този ход има както символично значение, така и реални последици. По време на пандемията  милиони американци получиха безплатни тестове, лечение и ваксини. След края на извънредната ситуация обаче някои от тези неща вече няма да са безплатни. Белият дом иска да запази извънредното положение за още няколко месеца, за да могат болниците, доставчиците на здравни услуги и здравните служители да се подготвят за множеството промени, отбелязва „Вашингтон пост“.

Средният брой починали от коронавирус в САЩ все още надхвърля 500 души на ден, което е около два пъти повече от броя на смъртните случаи за денонощие, регистрирани във време на тежък грипен сезон. Но след три години коронавирусът вече не нарушава ежедневието в такава степен, както преди, отчасти защото голяма част от населението има поне някаква защита срещу КОВИД-19, дължаща се на ваксините или на прекарана зараза.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани