Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Памет за бъдещето“ във Военния музей

[post-views]
„Памет за бъдещето“ във Военния музей

И Информационният център на Министерството на отбраната е сред дарителите

„Памет за бъдещето“ във Военния музей
Заместник-директорът на ИЦ на МО Мирослава Максимова прие дарителските грамоти от името на ръководството на институцията
Фото Красимир ТОДОРОВ

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София беше открита годишната изложба „Памет за бъдещето“. „След 2-годишно прекъсване заради пандемията НВИМ подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени на Музея през предходните години. Сред тях са вещи на знакови за българската история личности, дарени от техни наследници, както и артефакти, получени от структури на Министерството на отбраната“, подчерта при откриването на изложбата директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова.

В изложбата са представени емблематични експонати, като ръкописни записки на генерал-майор Георги Абаджиев, германска офицерска раница от Първата световна война, принадлежала на генерал-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка „Манлихер“ на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин, фотографии на офицера и политик Христо Калфов, сребърна мастилница, свещи и отличия на военния юрист и участник в Балканските и Първата световна война Любен Момиров и много други любопитни артефакти.

Съвременният облик на Българската армия е представен чрез ценни вещи и документи от участието на Въоръжените сили на Република България в операциите на НАТО в Афганистан, предоставени от генерал-лейтенант Любчо Тодоров, вещи, свързани с развитието на Военноморските сили – част от голямото дарение на вицеадмирал Митко Петев, летателен гащеризон и пилотски знаци на генерал от резерва Михо Михов, катапултна седалка, хермошлем, бронежилетки и друга техника и снаряжение, получени от военни формирования в страната.

Информационният център на Министерството на отбраната (ИЦ на МО) също е сред дарителите с уникална прожекционна техника и запомнящи се произведения на изобразителното изкуството.

На събитието бяха връчени дарителски грамоти и билети за целогодишен безплатен достъп до НВИМ и неговите филиали в знак на признателност към всички, които показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията и благодарение на които се обогатява разказът за нашето минало.

Гости на тържеството бяха командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, генерали и офицери от запаса и резерва и много дарители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани