Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Иван Керманов: 32-ма войници ще станат сержанти

[post-views]
Полковник Иван Керманов: 32-ма войници ще станат сержанти

А това е една от възможностите ни, сега и в бъдеще, да запазим необходимите способности, заявява командирът на 110-и логистичен полк.

Полковник Иван Керманов e роден на 6 октомври 1976 г. в Крумовград. Завършил е ВВОВУ „Васил Левски” през 2001 г., Великотърновския университет през 2003 г. и ВА „Георги С. Раковски” през 2013 г. Службата му като офицер преминава изцяло в 110-и логистичен полк. Бил е командир на взвод, помощник-началник на секция МТО, началник на отделение, началник-щаб на батальон, командир на батальон и заместник-командир на полка. От 17 април 2022 г. полковник Иван Керманов e командир на 110-и логистичен полк.

– Господин полковник, с какво ще запомните 2022-ра – първата ви година като командир на 110-и логистичен полк?

– Да, през 2022 г. от 17 април с министерска заповед бях назначен за командир на 110-и логистичен полк. Това бе една година, преминала в динамиката на учения, сертификации, участие на личен състав в Междинния резерв и Оперативния резерв за мисии в Босна и Херцеговина и Косово. Изпълнени бяха логистични задачи в направления ремонт, снабдяване, поддръжка, продоволствено и комунално-битово осигуряване. Военнослужещи от полка дадоха своя принос към националната сигурност в мирно време – логистична поддръжка на формированията на границата, което продължава и до днес. Оказахме и помощ на населението при възникналото природно бедствие – наводнението в карловските села. През изминалата 2022 г. бяха проведени 7 ротни тактико-специални учения, едно батальонно тактико-специално учение и едно полково компютърно подпомагано щабно учение, което беше ръководено и контролирано от група от щаба на Сухопътните войски.

– Как се представихте на полковото компютърно подпомагано щабно учение?

– Получените и направените разбори по време на учението са на ниво удовлетворителен. Видяхме неточностите, които трябва да отстраним през настоящата 2023 г. Разбрахме къде имаме нужда да наблегнем в своята подготовка и щабна култура при провеждането на такива учения занапред, с което да бъдем още по-полезни във взимането на решения и логистичното осигуряване на формированията от Сухопътните войски.

– Преди да станете командир, вие бяхте заместник-командир на полка. Има ли вече назначен ваш заместник?

– Към момента няма назначен офицер, който да изпълнява тази длъжност.

– Известно е, че попълнението на полка с военнослужещи е добро. Но как може да задържите най-добрите, майсторите в специалността, има ли подходящи стимули за тях?

– Ние сме формирование, окомплектовано на доста високо ниво с личен състав. Над 90% сме попълнени с военнослужещи, а това благоприятства дейността ни и води до по-добро изпълнение на логистичните ни задачи. Може да се каже, че нямаме проблеми при окомплектоването на формированията ни с офицери, сержанти и войници. Друго положително, което се случи във връзка със запазването на специфичните майстори по ремонт на видовете въоръжения, техника и материални средства, е, че със съдействието на Командването на Сухопътните войски през тази година сержантските длъжности ще бъдат увеличени с 32. А това ни дава една допълнителна възможност да направим така, че този добре обучен личен състав, за чиято подготовка се изисква доста време, да бъде запазен и да изпълнява професионалните си задължения в интерес на Сухопътните войски и на 110-и логистичен полк в по-дълъг период от време.

– Това означава ли, че най-добрите войници ще станат сержанти, а не да приемете кандидати от други формирования?

– Да, това означава, че 32-ма войници от 110-и полк, придобили необходимите опит и стаж, ще бъдат повишени в звание младши сержант и ще служат по-дълго, като щатът на полка остава без промяна в числеността на военнослужещите.

– Кога ще се случи това повишение?

– Очакваме щатните промени да станат към 1 юли т.г.

– Ще продължи ли и по-нататък този начин за развитие на войнишкия състав?

– Това е една от възможностите ни, това ще бъде нашият стремеж – постепенно във времето да бъдат увеличавани сержантските длъжности за сметка на войниците, за да може полкът сега и в бъдеще да запази необходимите способности.

– Осигурени ли са и други стимули за повишаване на подготовката на военнослужещите?

– Има финансови стимули за тези, които искат да придобият допълнителни знания и умения. Те са регламентирани с наредба на Министерството на отбраната, която се отнася за класната специалност. Всеки един военнослужещ има право да придобие – първи клас, втори клас и майстор. За всеки един вид класна специалност заплащането е различно.

– Имате ли майстори в специалността?

– В полка има военнослужещи, придобили класна специалност – майстор, които в определен период от време я потвърждават, а други се стремят да я постигнат.

– Усвоен ли е ремонтът на новата техника, която постъпва във формированията на Сухопътните войски?

– В момента в 110-и логистичен полк се извършва ремонт на всякакво въоръжение и на всякаква техника, включително и на новите образци, които навлизат във формированията. Стремежът на военнослужещите, на нашите майстори, е да усъвършенстват уменията си в спецификата на ремонта.

– Какви по-важни събития и задачи предстоят на полка през тази година?

– 2023-та също ще се окаже доста динамична година за нас при изпълнението на заповяданите задачи. Ще бъдат подготвени и проведени ротни тактико-специални учения и батальонно тактико-специално учение. Военнослужещи ще участват в Оперативния и Междинния резерв към мисиите в Босна и Херцеговина и Косово. Продължават и логистичната поддръжка на военнослужещи от състава на Сухопътните войски на държавната граница и неспирният ремонт на въоръжение и техника.

– От дълго време сте в логистиката. Как се променят задачите й, както и отношението към нея през годините?

– Логистиката, като всичко останало в света, който ни заобикаля, е динамична и се развива. Големите наличности с материални ресурси във времето може би в някаква степен неглижираха понятието логистика и не се обръщаше толкова внимание на нея. Но донякъде недостигът на ресурси и промените на линията за снабдяване водят дотам, че без логистика няма как да се случват нещата, няма как да бъде проведена една операция. Логистиката е фактор, който не може да бъде пренебрегнат и не е пренебрегван нито в миналото, нито сега или в бъдеще. Надявам се да се отдава повече внимание и да има респект към логистиката и логистичните органи.

Щрихи от историята

Логистичното формирование в Пловдив бе създадено на 1 октомври 2000 г. като 110-а бригада за материално-техническо осигуряване (МТО) със заповед на министъра на отбраната № ОХ-009 от 16 юни същата година.  Предшественици на бригадата са 2-ра ремонтно-възстановителна база, 110-и полк за МТО и складовете на 2-ра армия.

Още през следващата 2001 г. бе извършена първата от поредицата реорганизации. Кадрови войници замениха цивилните ремонтчици, които бяха хора с голям професионален опит. Майсторите се постараха да обучат младите си колеги и постепенно военнослужещите придобиха необходимите им знания и умения. И в същото време логистиците участваха  в международни учения като „Седем звезди 2001 “, „Кооператив кий 2001”, „Кооператив детерминейшън 2001” в Азербайджан, „Крайъгълен камък 2002”, „Самотна котка 2002” и „Синият Дунав 2002”.

От 2008 г. бригадата се трансформира в 110-и мобилен полк за логистична поддръжка на Сухопътните войски. А от 1 юли 2013 г. наименованието е 110-и логистичен полк.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани