Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Серия мощни земетресения в Турция

[post-views]
Земетресение с магнитуд 6,7 разтърси Индонезия

Магнитудът на най-силния трус е бил 7.8 по Рихтер

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4.

По данни на агенция Ройтерс има най-малко десетима загинали и над 130 разрушени сгради.

Епицентърът му е бил в планински район на около 37 километра от Газиентеп, съвсем близо до границата със Сирия на дълбочина 10 километра. В сайта на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението от Турция и Сирия, които го описват като „силно и страшно“. Според някои „земята се е люляла около 40-50 секунди”.

В рамките на час и половина след силното земетресение сеизмологичните уреди са засекли още 7 труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава, като до момента са регистрирани над 20 вторични труса.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и властите изразиха опасения, че е отнело живота на хиляди. Секунди след труда избухна и огромен пожар. По първоначална информация от местни медии се е взривил газопровод в района на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди жители. Медиите в града съобщават за много разрушени сгради.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани