Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ще си платите скъпо“, закани се Ердоган на западните дипломатически представителства, затворени временно от съображения за сигурност

[post-views]
Ердоган не пуска в НАТО „подкрепящи тероризма страни“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че западните страни ще си платят за временното затваряне на консулствата си в Турция миналата седмица от съображения за сигурност. Турската полиция каза, че не е имало сериозна опасност за чужденците, след като задържа вчера 15 предполагаеми членове на групировката „Ислямска държава“, предаде Ройтерс.

Анкара извика на разговор посланиците на 9 страни в четвъртък, за да разкритикува решенията им временно да затворят дипломатическите си мисии и да издадат предупреждения за проблеми със сигурността. Турски представители казаха на следващия ден, че западните държави, в това число САЩ и Германия, не са представили информация, с която да подкрепят твърденията си за проблем със сигурността.

„Онзи ден нашето външно министерство извика всички тях и им отправи необходимия ултиматум, казвайки им: „Ще си платите скъпо, ако това продължи“, каза Ердоган на среща с младежи. Записани от нея кадри бяха излъчени вчера.

Западните страни предупредиха за повишен риск от нападения срещу дипломатически мисии и немюсюлмански храмове в Турция след серия от демонстрации на крайнодесни движения в Европа, на някои от които бяха изгорени екземпляри от Корана. Турция преустанови преговорите с Швеция и Финландия за влизане в НАТО след един такъв протест в Стокхолм.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани