Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очаква се „Св.св. Кирил и Методий“ да подходи към пролива Дрейк на 11 февруари

[post-views]
Историческа мисия – корабът „Св.Св. Кирил и Методий“ отплава за Антарктида

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) продължава да държи курс 200 градуса край бреговете на Аржентина, приближавайки се към точката за поворот край нос Кабо Бланко, провинция Санта Крус. Това сподели пред БТА командирът на НИК 421, к-н II ранг Николай Данаилов. Корабът е на първото си плаване към българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън като част от 31-ата родна антарктическа експедиция.

„След достигането на тази точка ще „легнем“ приблизително на курс 190 градуса, а след това и на курс 180 градуса с разчет да избегнем циклон, зараждащ се източно от местоположението на кораба към настоящия момент. По този начин ще продължим на юг към точката, от която ще подходим към пролива Дрейк“, отбеляза командирът.

„Хубавото е, че преминаването през Дрейк ще стане точно към деня, когато сме го планирали – 11 февруари около обяд. Така можем да избегнем втория циклон, който има възможност да ни връхлети, предизвиквайки силно вълнение“, допълни к-н Данаилов.

„Св. св. Кирил и Методий“ ползва няколко системи за следене на метеорологичните условия, получавайки и ежедневна прогноза от контраадмирал Марсело Тарапов от Военноморските сили на Аржентина. На борда на кораба е и к-н лейтенант Хуан Николау от ВМС на Аржентина, чиято цел е да подпомогне преминаването през пролива Дрейк и навигирането в полярни води.

Флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, който също плава с кораба от Мар дел Плата до о-в Ливингстън, отбеляза че по-рано днес е бил проведен разговор със служебния министър на отбраната, който е отправил пожелания за успех на мисията и благополучно завръщане на НИК 421 у дома.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани