Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската частна военна компания „Вагнер“ е спряла набирането на затворници, каза основателят ѝ Пригожин

[post-views]
Руската частна военна компания „Вагнер“ е спряла набирането на затворници, каза основателят ѝ Пригожин

Руската частна военна компания „Вагнер“ е спряла набирането на затворници, които да се бият в Украйна, каза днес основателят ѝ Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

„Набирането на затворници от частната военна компания „Вагнер“ е напълно спряно“, заяви Пригожин в отговор на въпрос от страна на руска медия. „Изпълняваме всичките си задължения към тези, които работят за нас в момента“, допълни той.

„Вагнер“ започна да набира затворници през лятото на 2022 г., като Пригожин – бизнесмен, занимаващ се с кетъринг и изтърпял присъда от 9 години затвор по времето на Съветския съюз, им обещаваше помилване, ако отслужат шест месеца в Украйна.

„Вагнер“ не е разгласявала информация колко бивши затворници има в редиците ѝ, но публикувани през ноември данни на руската служба за изпълнение на наказанията сочат, че броят на затворниците в Русия е спаднал с над 20 000 между август и ноември, което представлява най-големият спад за повече от десетилетие.

През декември Ройтерс съобщи, че американската разузнавателна общност смята, че „Вагнер“ е разположил в Украйна 40 000 бивши затворници, които е привлякла да се бият като наемници и които са мнозинство сред бойците на групировката, сражаващи се в тази страна.

„Вагнер“ през последните месеци играе все по-значима роля в руската инвазия в Украйна, като наемниците ѝ са в челните редици на продължаващата с месеци руска офанзива срещу град Бахмут в Донецка област, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани