Информационен център на Министерство на oтбраната

Руската частна военна компания “Вагнер” е спряла набирането на затворници, каза основателят ѝ Пригожин

Пригожин предупреди, че ако руската частна армия "Вагнер" се оттегли от Бахмут, целият фронт ще рухне

Руската частна военна компания “Вагнер” е спряла набирането на затворници, които да се бият в Украйна, каза днес основателят ѝ Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

“Набирането на затворници от частната военна компания “Вагнер” е напълно спряно”, заяви Пригожин в отговор на въпрос от страна на руска медия. “Изпълняваме всичките си задължения към тези, които работят за нас в момента”, допълни той.

“Вагнер” започна да набира затворници през лятото на 2022 г., като Пригожин – бизнесмен, занимаващ се с кетъринг и изтърпял присъда от 9 години затвор по времето на Съветския съюз, им обещаваше помилване, ако отслужат шест месеца в Украйна.

“Вагнер” не е разгласявала информация колко бивши затворници има в редиците ѝ, но публикувани през ноември данни на руската служба за изпълнение на наказанията сочат, че броят на затворниците в Русия е спаднал с над 20 000 между август и ноември, което представлява най-големият спад за повече от десетилетие.

През декември Ройтерс съобщи, че американската разузнавателна общност смята, че “Вагнер” е разположил в Украйна 40 000 бивши затворници, които е привлякла да се бият като наемници и които са мнозинство сред бойците на групировката, сражаващи се в тази страна.

“Вагнер” през последните месеци играе все по-значима роля в руската инвазия в Украйна, като наемниците ѝ са в челните редици на продължаващата с месеци руска офанзива срещу град Бахмут в Донецка област, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top