Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва изпраща на Украйна зенитни оръдия L-70

[post-views]
Литва одобри 200 млн. евро военна помощ за Украйна

Партида зенитни оръдия L-70, произведени от шведската компания Bofors и предадени от Вилнюс на Киев, е изпратена в Украйна. Това съобщи националното радио LRT.

Оръжията са били натоварени на пътни платформи и изпратени.

Министърът на отбраната на балтийската република Арвидас Анушаускас, който беше на посещение в Киев в четвъртък, заяви, че Литва прехвърля на Украйна 36 противовъздушни системи.

Литовски инструктори проведоха курсове за украинските военни за използване на бойното поле и поддръжка на тези оръжия. Според командването по време на курсовете с бойни стрелби украинските военни са се научили да водят бойни действия при всякакви метеорологични условия срещу въздушни цели в радиус от 5 км и са се обучавали на необходимата поддръжка на тези оръжия.

Bofors L-70 е автоматично зенитно оръдие с калибър 40 mm разработено в Швеция от фирмата Bofors на основата на оръдието Bofors L-60, активно използвано от различни страни в годините на Втората световна война. Едно от най-разпространените зенитни оръдия в света, състои на въоръжение в много държави, в 6 страни се произвежда по лиценз. Освен това, на базата на това оръдие са създадени редица корабни и самоходни зенитни комплекси. Оръдието използва снаряда 40 × 364 mm R.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани