Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швейцария отхвърли искане от Испания да разреши реекспорт на противовъздушни оръжия за Украйна

[post-views]
Пътниците на швейцарски влак бяха взети за заложници, а по-късно освободени невредими

Швейцарския каза днес, че е отхвърлила искане от Испания да й позволи да извърши реекспорт на противовъздушни оръжия швейцарско производство за Украйна, предаде Ройтерс.

Испания поиска миналия месец разрешение да изпрати на Украйна две 35-милиметрови противовъздушни оръжия, произведени в Швейцария.

По-рано Швейцария е отхвърляла искания от Дания и Германия за изпращане на бронирани машини и боеприпаси швейцарско производство в помощ на Украйна във войната ù с Русия.

„Искането на Испания за изключение от задължението за не-реекспорт беше проучено в светлината на същите критерии като износа на военен материал от Швейцария. Затова исканията получиха отрицателен отговор“, каза швейцарското правителство.

Законодателството на Швейцария не разрешава износа на военни материали, ако страната, за която са предназначени, участва във вътрешен или международен въоръжен конфликт.

Въпросът за изпращането на оръжия обаче става чувствителна тема в неутрална Швейцария, а населението все повече подкрепя премахването на сегашните ограничения. Политици също така предприеха кампания за промяна на закона, а въпросът се обсъжда в парламента, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани