Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Димитър Стоянов: Проектите за модернизация имат и мотивационен ефект

[post-views]
Министър Димитър Стоянов: Проектите за модернизация имат и мотивационен ефект

От критична важност е социалният пакет в армията, казва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Министър Димитър Стоянов: Проектите за модернизация имат и мотивационен ефект
Амбицията ни е да ускорим процесите на модернизация на армията, изтъкна министър Димитър Стоянов по време на пресконференцията с участието на адмирал Емил Ефтимов, заместник-министър Теодора Генчовска и други ръководители от МО
Фото Красимир ТОДОРОВ

Проектите за модернизация имат и мотивационен ефект, защото е важно колегите, които ще постъпят в Българската армия,

да работят с нова техника

това е и допълнителен стимул за тях да останат в строя. Така министърът на отбраната Димитър Стоянов отговори на въпрос на в. „Българска армия” по време на пресконференция, на която политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната отчете извършеното от предишния служебен кабинет. Сред присъстващите бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова.

Социалната програма е важна, ще подготвим инициативи за следващия редовен кабинет и след като бъде приет новият бюджет, евентуално тези инициативи да бъдат реализирани, заяви министър Стоянов. Ще направим това заедно с военното ръководство, подчерта той.

Службата в БА е тежка и отговорна и затова трябва да бъде и подобаващо отношението към мъжете и жените в униформа, каза адмирал Ефтимов. „Проблемите с некомплекта в БА и Въоръжените сили продължават. В последните години в резултат на няколко пъти повишаване на възнаграждението на военнослужещите се наблюдава един задържащ ефект. Но предвид инфлационните процеси и продължаващата

конкуренция на пазара на труда

пак сме горе-долу в старата ситуация”, коментира той. По думите му некомплектът е в граници, които правят изпълнението на задачите в някои моменти трудни, критични, най-вече по отношение на Сухопътните войски. „От критична важност е социалният пакет, това, което се предоставя на военнослужещите като възможност за жилища, за компенсиране на наемни цени, за компенсация на извънредния труд, на дежурства, за личностно и професионално развитие. За тези неща трябва да се мисли непрекъснато, за да бъде воинският труд привлекателен. Искаме хората да отдадат част от своя живот на армията, допринасяйки към националната сигурност, но и държавата трябва да има подобаващо отношение към тях”, изтъкна началникът на отбраната.

На 2 август 2022 г. встъпихме в длъжност и една от амбициозните задачи, които си поставихме, беше да дадем тласък и да ускорим процесите на модернизация на БА, отчете министър Стоянов. Открихме набирателна сметка, в която за пръв път в МО останаха 170 млн. лв., посочи той. Министър Стоянов представи извършеното по конкретните проекти за модернизация на армията.

Рестартиран е проектът за

придобиването на 150 бойни машини

на пехотата. „Изготвено беше искане за предоставяне на информация, беше изпратено до съответни фирми, получихме отговор, анализиран е отговорът. В момента сме на следващия етап – подготовка на искане за предоставяне на конкретна оферта”, заяви министърът на отбраната и представи развитието по другите модернизационни проекти.

Подготвено е искане за предоставяне на информация за придобиване на 155-мм гаубици. Продължи изпълнението на проекта за модернизация на танк Т-72. В момента се прави оценка на възможността за увеличаване на броя на танковете, които може да бъдат модернизирани в БА.

По отношение на Военноморските сили са сключени три договора, осигуряващи доставка на въоръжение за новите многофункционални патрулни кораби – за противокорабни ракети, зенитно-ракетни комплекси и торпеда.

Подписан беше договор за придобиване на втори транш самолети Ф-16 за ВВС. През октомври бяха открити първите строителни площадки след повече от двегодишно закъснение за подготовка на инфраструктурата за приемане на новия изтребител в авиобаза Граф Игнатиево.

Подготвено е

искане на предложение за оферта

за придобиване на 3D радари, като се очаква в най-близките седмици то да бъде изпратено. Подготвено е и искане за предоставяне на оферта за придобиване на зенитно-ракетни комплекси със среден и далечен обсег. Предстои неговото разглеждане в Съвета по отбрана и последващото изпращане до съответните производители.

През този период беше сформирана и многонационалната бойна група на територията на България, като през октомври Италия прие функциите на рамкова държава, а България – на страна домакин. Подготвени бяха и съответни законодателни промени. „Предложихме промяна в ЗОВС, с която се регламентира участието на наши войски на територията на България в многонационални формирования. Нямахме такава регламентация. Поискахме чрез Министерския съвет тълкувателно решение от Конституционния съд (КС) по съдържанието на чл. 59, ал. 2, във връзка с ал. 1, относно подготовката на гражданите за защита на отечеството. Очакваме КС да се произнесе по това наше искане”, заяви министърът на отбраната.

По отношение на социалната сфера той посочи: „Не бяха забравени и военнослужещите. Внесохме промени в Наредба 22 за изплащане на компенсационни суми на военнослужещи и цивилни служители, които живеят при условията на свободен наем.

Увеличението е средно с 80–85%

в зависимост от гарнизона, в който е предоставено жилището”. Повиши се размерът на командировъчните средства за чужбина. Увеличени бяха стипендиите на курсантите веднъж с 60%, а след това с още между 5 и 25% допълнително в зависимост от званието. Предстои да се увеличат и командировъчните на военнослужещите в мисии зад граница. Увеличението ще е между 11 и 38% в зависимост от степента на риска.

„Какво не успяхме да изпълним? Не успяхме да създадем условия за водене на нормална летателна подготовка от екипажите, изпълняващи задачите по „еър полисинг”. Тоест не успяхме да осигурим необходимите резервни части, двигатели, кутии за самолетните агрегати и други необходимости за МиГ-29, така че да осигурим нормална летателна подготовка на тези екипажи. Бяхме поели един ангажимент за осигуряване на двигатели и разговорите с Полша бяха напреднали. Впоследствие Полша промени своето решение и засега ни предоставя два двигателя. При извършване на оценка на състоянието на двата двигателя единият го приехме без никакви забележки, а за втория се изисква допълнителна оценка за състоянието му”, каза министър Стоянов. Той беше откровен: „За заместващата платформа –

времето не работи в наша полза

Не сме получили още оферти от страните, към които сме отправили такова искане. Продължаваме да водим разговорите и с Израел, и с Швеция, и с Франция. Срокът, който съм поставил, е до 15 февруари да имаме окончателно предложение. След този срок мисля, че няма да можем да се справим със заместваща платформа”. По думите му типовете самолети са Ф-16 Блок 30 от Израел, „Грипен” от Швеция и „Мираж” от Франция.

Министър Стоянов посочи и приоритетите в работата на МО през следващите месеци. Основното е продължаването на подготовката на документите по проектите за модернизация на БА, заяви той. Министърът на отбраната изрази надежда до средата на 2024 г. да бъдат приключени всичките 59 инфраструктурни проекти на летище Граф Игнатиево, по които се работи в момента. Ръководството на МО си е поставило за цел също да подготви визия за управление на имотите с отпаднала необходимост, както и да активира проектите по индустриално сътрудничество по договора за Ф-16. От 6-те проекта само един е в управление на МО и само този проект се реализира в момента, останалите 5 проекта не са мръднали с милиметър, ще се опитаме да ускорим процесите заедно с министерствата на икономиката и на иновациите, отбеляза министърът на отбраната.

Промяната в нормативната уредба по отношение на статута на курсантите, подготовката на

доклад за състоянието на отбраната

и работата по изготвяне на национална отбранителна стратегия също са сред приоритетите на политическото и военното ръководство на МО. Заедно показахме, че можем да работим като екип, надявам се и следващите 2 или 3 месеца да продължим да работим по същия начин, каза министър Димитър Стоянов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани