Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без нас модернизацията на пехотата ще се оскъпи

[post-views]
Без нас модернизацията на пехотата ще се оскъпи

– Г-н Кръстев, вие поехте „ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ ЕАД през 2021 г. Какво заварихте и с какви проблеми се сблъскахте?
– Когато заех длъжността на изпълнителен директор и член на съвета на директорите, обиколих всички дружества от група ТЕРЕМ, за да се запозная на място с истинското състояние на всяко едно от тях. Оказа се, че производствените им мощности са изградени през годините, когато България е била част от Варшавския договор, а въоръжението и техниката са били основно съветско производство. Материалната база освен с висока енергоемкост се характеризира и с липса на гъвкавост по отношение на съвременните изисквания. Навсякъде оборудването е морално остаряло и се генерират високи разходи за неговите текущи поддръжка и ремонт. Част от дружествата бяха натоварени едва между 20%–40 %, а разходите за заплати и комунално-битови нужди се запазваха. В дружествата заварих недостиг на финансови средства за обновяване на производствените бази, усвояването на нови производства и иновации и разширяване на продуктовата листа. Срещнах известна пасивност в част от ръководствата на дружествата по отношение на осигуряване на поръчки и работа по гражданска продукция. Трябва да се знае, че услугите на група ТЕРЕМ се предлагат на ограничен кръг клиенти, тъй като прилаганите технологии и опит са за въоръжение съветско производство. Ограниченото търсене е довело до постепенно намаляване и свиване на производствените мощности. За да не се допусне социално недоволство, в миналите години е започнало отпускане на заеми от холдинга към дружествата за заплати за персонала и за други разходи.

– Това е станало, преди да дойдете в ТЕРЕМ?
– Точно така. Години наред не са заделяни средства за съвременно технологично оборудване на заводите. Именно постоянните разходи, ниската степен на натовареност, отпусканите заеми и дължимите лихви е довело до декапитализирането на 4 дружества и съответно финансовата им неустойчивост.
В същото време група ТЕРЕМ в своята дейност има законово определени изисквания за поддържане на мощности за изпълнения на военновременни задачи. Само че тези законови задължения за изпълнение на военновременните задачи не позволяват да се направят съществени структурни и производствени промени в дъщерните дружества, защото голяма част от тях имат специфична производствена дейност. Единственото положително нещо от тези проблеми е, че в дружествата на група ТЕРЕМ“работи все още квалифициран и обучен персонал.

– Колко общо е вътрешният дълг на дружествата към холдинга?
– Приблизително около 45 млн. лв.

– Как войната в Украйна влияе върху дейността на холдинга?
– Войната в Украйна доведе до липса на резервни части за ремонт на бойната техника. Ако изобщо се намерят някои части, то те са на двойна и тройна цена отпреди войната.

– Пояснете как войната докара тази липса на части?
– Около 40% от необходимите резервни части за ремонт на техниката на нашите Въоръжени сили и не само за тях се осигуряваха с внос от Русия или от Украйна. При този наложен режим на санкции и неработещи предприятия в Украйна холдингът няма възможност да сключва договори с гарантирано изпълнение за ремонт на изделия, в които са специализирани дружествата му. За съжаление, все още по-голямата част от техниката във Въоръжените ни сили е руско производство. Ако постъпи техника от МО, за нейния ремонт ние ще изпитаме трудности поради липсата на резервни части.

– Посочете примери в това отношение?
– Ами например за вертолетите Ми-24 и Ми-17. „ТЕРЕМ–летец“ има необходимия капацитет като специалисти и оборудване за извършването на ремонтите, но за авиационната техника вече е трудно да се намерят резервни части на пазара. Тези части ги взимахме допреди войната от Украйна или от Русия.

– Има ли възможност да ги внасяме от други държави?
– Трудно е, защото и другите държави страдат от тази война или от санкциите. За танковете имаме същия проблем. Въпре ки че 40% от резервните части за Т-72 могат да се произвеждат в „ТЕРЕМ–Хан Крум“, то останалите 60% трябва да се търсят от внос. Имаме договор с МО за едни вериги за танк. Два пъти ги купувахме чрез контрагент с внос от Чехия, чисто нови от завода. И двата пъти показаха дефекти още в първите километри. Тези, които купувахме преди това от Русия или от Украйна, нямаха такива проблеми.

– Какъв е изходът от ситуацията, която очертахте?
– Усилията на ръководството се насочиха към промяна на ситуацията и преди всичко като позиционирането на група ТЕРЕМ като надежден субект в реална пазарна ситуация. Трябваше да подобрим организацията и ефективността на търговската дейност. Да оптимизираме всички бизнеспроцеси и организационни структури, както и моделите на управление във всички дружества на група ТЕРЕМ. Насочихме се към трансфер на нови технологии и закупуване на лицензи. И най-важното – трябваше да натоварим производствата във всички дружества. Все още обаче имаме проблем с привличането на млади кадри с високо образователно и квалификационно равнище. По-голямата част от работещите в група ТЕРЕМ са в предпенсионна и пенсионна възраст.

– Какво е икономическото състояние на холдинга?
– Основен приоритет на изминалата година бе осигуряването на договори, с приходите от които да се гарантира нормална производствено-стопанска дейност на дружествата. В резултат на промените, които започнаха още през 2021 г., „ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ ЕАД сключи 54 договора през 2022 г. на стойност около 23 млн. лв. без ДДС. Успяхме да натоварим дружествата на 80–100%. Мога да се похваля, че през годината дружествата имаха относително ниски задължения към доставчици и бюджета. Сега редовно се изплащат заплатите и осигурителните вноски, но все пак има опасност за част от дружествата заради проблемите, за които стана дума в началото.

– Какви са очакванията ви за тази година?
– Най-важното за нас през 2023 г. е да има ясно очертани параметри за участие на група ТЕРЕМ в програмите за модернизация на Въоръжените сили на България. През втората половина на януари т.г. започна снарядяването на 122-мм изстрели по метода на шнековането в корпуса. Това бе голямо предизвикателство по възстановяване на машините и оборудването, по изготвяне на екипировката. Възстановена бе и лабораторията за извършване на контролни проверки на шнекованите изделия. И наред със старите се наложи изграждане на нови инсталации и съоръжения. Очакванията са да достигнем до 32 000 снаряда на месец, както и да започнем снарядяването на 152-мм изстрели. Вече имаме подписани договори за 7 млн. лв.

– Доколкото разбрах, група ТЕРЕМ се самоиздържа?
– Точно така. Всички разходи за заплати и издръжка на дружествата са от собствени приходи. Знаете ли колко трудоемка задача е подписването дори само на един договор? Необходимо е да се проведат понякога 20 срещи с потенциални контрагенти, за да се стигне до сделка.

– Ще намери ли място ТЕРЕМ в модернизацията на Българската армия?
– Като бивш офицер, служил 33 години в армията и от моя практически войскови опит, мога да кажа, че изпълнението на проекти за модернизация само чрез закупуването на готови продукти и платформи без участието на българската отбранителна индустрия ще има негативно влияние върху оперативната готовност на техниката и въоръжението по време на целия й жизнен цикъл. А оттам това ще има и негативно влияние върху бойната готовност и боеспособността на армията.
И затова още в началото на моето встъпване в длъжност, както и ръководството на холдинга акцентирахме върху трансфера на технологии и участието на група ТЕРЕМ в процеса на гаранционната и следгаранционната поддръжка на новата техника. Целта е да се постигне по-ниска стойност на очакваните оперативни разходи и разходите за логистична поддръжка. В стойността на всеки нов продукт в голяма степен, до 30%, се включва гаранционното и следгаранционното поддържане по време на жизнения цикъл. Защото усвояването на ремонта и поддръжката винаги ще намали не само общите разходи, но и ще намали значително и времето за обслужване и ремонт, когато се наложи. Както ще се намалят и значително транспортните разходи, ако дейностите се изпълняват в България. Затова за нас е много важно да имаме ясно очертани параметри за участието на холдинга в програмите за модернизация на армията.


– Един хипотетичен пример, г-н Кръстев, ако новата бойна машина на пехотата бъде внесена като изцяло готов продукт, това крие ли някакви негативни последици, в случай че ТЕРЕМ не бъде включен в нейното асемблиране?
– Минусът е, че по-нататъшната поддръжка на такава бойна машина ще оскъпи значително крайната стойност. Тоест, ако сега се дават едни финансови средства, да речем Х единици, за да се придобие, трябва след това да се дават и допълнително средства за нейната поддръжка, както и за резервни части. Ако холдингът участва в асемблирането, ще усвои новата машина, ще придобием необходимите способности за производството и на резервни части чрез трансфер на нови технологии, ще има обучен състав и при повреда няма да се чака с месеци да дойдат специалисти, за да извършат ремонта. И още един аргумент в тази насока. Страната Х, която произвежда тази машина, ще прави това, докато има търсене на пазара. В момента, когато спре търсенето на тази машина на оръжейния пазар, означава, че тя може да спре и производството на резервни части и ще се окаже, че след 10 или 20 години сме закупили бойни бронирани машини, за които нямаме резервни части за ремонт. Някои от фирмите доставчици, както и „ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ ЕАД търсим съвместно сътрудничество в тази насока. Производството на машината ще започне в друга държава, а последващите етапи ще се извършват тук, в дружествата на „ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ ЕАД. А това означава откриването на нови работни места, трансфер на нови технологии, придобиване на способности и възможности по поддръжката на техниката. В тази област може да използваме и опита на наши съюзници и съседи като Румъния например. Там построиха нови мощности и придобиваните нови бойни бронирани машини се асемблират в румънски предприятия, аналогични на ТЕРЕМ. Подобна е ситуацията по отношение на авиационната техника. Доколкото ми е известно, български хеликоптери „Кугър“ и сега се обслужват в Румъния по договор, сключен от МО с агенция на НАТО (NSPA). Трудно се договаря индустриално сътрудничество, но при правилни действия финансовите средства, платени за това, може да допринесат за придобиване на нови технологии и най-вече за по-голяма независимост при поддръжката на техниката. Създадените работни места и развитието в нови технологични области ще имат още по-голям принос за развитието на страната. Намираме се в много важен момент за дружествата. Група ТЕРЕМ е създадена за ремонт и поддръжка на въоръжението и военната техника на Българската армия. Дори армията да е ограничила поръчките за ремонт, тя все още има външни контрагенти, които разполагат с техника, която ТЕРЕМ може да поддържа. Но войната в Украйна ще подейства като катализатор за превъоръжаване. Голяма част от техниката ще бъде унищожена, а резервните части ще бъдат изразходени. Съвсем скоро, надявам се, Българската армия ще се модернизира и старата техника няма вече да се поддържа. Постепенно и наличната техника в частни фирми ще бъде реализирана. Ако холдингът ТЕРЕМ не бъде въвлечен в усвояването на новата техника, само след няколко години дружествата ще престанат да съществуват. А това ще направи нашата армия зависима от чужди икономики, като финансовият ресурс ще изтича от страната, а по време на криза може да изпадне в ситуацията, която се случи с доставките на газ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани