Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страшно земетресение почерни Турция и Сирия

[post-views]
Страшно земетресение почерни Турция и Сирия

Страшно земетресение в първите часове на тази седмица сравни със земята градове и села в радиус 450 км в югоизточна Турция и северна Сирия. Разрушителните трусове са били два, последвани от многобройни по-леки разклащания на пострадалия район.
До вчера официално потвърденият брой на загиналите бе над 15 хиляди – 12 391 в Турция и 2662 в Сирия, десетки хиляди са ранени, спасителните екипи са успели да извадят изпод развалините над 8000 оцелели. Все още обаче не всичко е разчистено и броят на жертвите продължава да расте. Според мрачна прогноза на Световната здравна организация той може да достигне 20 000. Това е най-мощното земетресение в Турция от 1939 г. насам.
По предварителни данни в Турция са разрушени 6217 сгради, от тях 1278 са в Хатай, 310 в Кахраманмараш, 600 в Адиямане, 581 в Газиантеп, 201 в Шанлиурфе, 130 в Малатия, 101 в Османия, 50 в Килис, по 20 в Адана и Диарбекир. За Сирия липсват такива данни, но и там има огромни разрушения. В 10 турски провинции в югоизточната част на страната е обявено извънредно положение за срок от три месеца. Страната е в седемдневен официален траур.
Земетресението е срутило средновековната крепост в гр. Газиантеп. В Сирия спря работа най-голямата нефтена рафинерия в страната. Летищата в турските градове Газиантеп и Кахраманмараш са затворени за граждански полети, а това в Хатай е напълно извадено от строя заради повредената писта за излитане и кацане. Временно спря работа и едно от най-големите пристанища на Турция – това в Искендерун, там избухна пожар. Нарушена е и работата на един от най-големите нефтопроводи в света – Баку–Тбилиси–Джейхан, който минава през пострадалия район.

Спасителните работи започнаха веднага след земетресението, но са затруднени от зимните условия – в пострадалия район през седмицата валяха дъжд и мокър сняг, студено е. Турският президент Реджеп Ердоган се зарече, че в следващата една година в десет от засегнатите от земетресението провинции ще бъдат построени нови жилища за хората, останали без дом. Световните медии се изпъстриха с драматични и разтърсващи истории за загинали и оцелели по чудо хора. Особена популярност доби видеоклип, на който се вижда как спасител измъква изпод развалините новородено бебе в град в северна Сирия. Предполага се, че майката му е дала живот часове след труса, но самата тя е загинала. В сирийското село Катма край град Алепо пък братче и сестриче бяха извадени изпод бетонна плоча цели 2 денонощия след рухването на техния дом.
В пострадалите райони на Турция пристигат помощи и спасителни екипи от цял свят (за помощта от България – виж на стр. 3 ). Не така стоят обаче нещата със Сирия, която вече десетилетие е разкъсвана от гражданска война. От земетресението са пострадали сирийски райони, където военно-политическата обстановка и без това е изключително сложна и има конкуриращи се паралелни центрове на властта. Режимът на сирийския президент Башар ал Асад е в международна изолация и това също затруднява помощта от чужбина. Едва на третия ден от земетресението властите в Дамаск изпратиха молба до Европейския съюз за помощ по механизма за гражданска защита.

Части от най-тежко засегнатите в Сирия райони все още са под контрола на противници на президента Асад, сражавали се с него в хода на продължаващата 12 години война. Администрацията на гр. Идлиб е в ръцете на джихадистите от „Хайят тахрир аш Шам“, а наоколо действат сили, подкрепяни от турската държава. От тези райони идват и повечето данни за жертви: най-малко 1280, при 1250 в контролираните от режима на Асад територии.
В редица засегнати райони сянката на войната помрачава опитите за спасителна и хуманитарна дейност. Много пътища и друга инфраструктура в Сирия са разрушени – включително по границата с Турция, откъдето би трябвало да дойде помощта.
За Запада през последните години взаимодействието с Асад бе табу. След земетресението САЩ потвърдиха, че планират да работят само с „партньори“ – но това не включва режима в Дамаск. Сирийският външен министър Фейсал Мекдад призова и европейските страни да изпратят помощ, но няма гаранции, че тя би стигнала до контролираните от опозицията райони: Дамаск многократно е обвиняван, че тези помощи биват задържани.

Мала Азия се е изместила с 3 метра

С 3 метра на югозапад се е изместил полуостров Мала Азия, на който е разположена Турция, в резултат на земетресението от понеделник. Двата силни труса са освободили от земните недра енергия, трупана в продължение на поне 500 години. Епицентърът е бил на дълбочина около 18 км в Източноанадолския разлом. Земетресението се е разпростряло на североизток, причинявайки опустошения в Централна Турция и Сирия. През ХХ век Източноанадолският разлом е бил източник на малко сеизмична активност с такава сила. Само три земетресения над 6 по скалата на Рихтер са регистрирани от 1970 г. насам в района според Геоложката служба на САЩ. Но през 1822 г. земетресение с магнитуд 7 е ударило региона, убивайки около 20 000 души. Епицентърът на първото силно земетресение от 7,8 степен и последвалите десетки вторични трусове, много от които силни (между 5 и 7,5), следват линията на разломите между двете тектонични плочи.
Средно всяка година по света има по-малко от 20 земетресения с магнитуд над 7. В сравнение със земетресението от 6,2, което удари Централна Италия през 2016 г. и уби около 300 души, трусът в Турция и Сирия е освободил 250 пъти повече енергия. Само две от най-смъртоносните земетресения от 2013 до 2022 г. са били със същия магнитуд като това от понеделник.
Източноанадолският разлом е от типа на т.нар. спускащ се разлом. При него твърдите скални плочи се притискат една срещу друга (а не се приплъзват) по вертикална линия, създавайки напрежение, докато една от тях най-накрая се подхлъзне в хоризонтално движение, освобождавайки огромно напрежение, което може да предизвика земетресение. Продължителността на разкъсването между двете тектонски плочи е около 100 км, смятат сеизмолозите – то се простира от Александрийския залив на югозапад до Малатя на североизток. Първоначалното разкъсване при земетресението в Турция и Сирия започна на сравнително малка дълбочина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани