Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паметно събитие във Военната академия за Васил Левски

[post-views]
Паметно събитие във Военната академия за Васил Левски

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи грамоти на създателите на паметника на Апостола на Свободата.

С полагане на цветя пред паметника на Васил Левски започна паметното събитие в района на Военна академия „Георги С. Раковски“. Заукопойна молитва отслужи отец Йордан, ефимерий на храм „Светите Архангели“ в учебното заведение. Левски, каза той, помолил отеца, който го изповядвал, да го споменава в молитвите си като йеродякон Игнатий. Ние като наследници изпълняваме неговата последна воля, посочи отец Йордан.

Проявата бе в рамките на Националната програма за отбелязване на 150 години от обесването на Васил Левски, каза началникът на академията генерал-майор Тодоър Дочев. Преклонението пред Апостола на свободата събра кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, трима началница на Генералния щаб и на отбраната генералите от запаса Михо Михов, Златан Стойков и Константин Попов, генерал-майор от запаса Груди Ангелов, бригадните генерали от запаса Стефан Стефанов и Пламен Богданов, председателят на Общонародния комитет „Васил Левски“ Васил Василев, членове на военно-патриотични организации и др.

Тази среща имаше и специално предназначение. Г-жа Фандъкова благодари на членовете на Инициативния комитет с председател генерал от запаса Михо Михов и на всички, които имат принос за изграждането на паметника на Апостола на свободата на 26 ноември 2016 г. Това място, подчерта тя, е символ на приемственост на заветите на Левски към младите хора и към възпитаниците на Военната академия. Благодари на академията за домакинството и за съвместната работа. Архитект д-р Венцислав Йочколовски – ръководител на колектива, създал техническата документация и работните проекти на мемориалния комплекс, говори за идеята за изграждане на паметника и неговата символика. Свободата не ще думи, а дела, припомни посланието на Левски генерал-майор Дочев. Днешното събитие, каза още той, допринася за съхраняване на българската идентичност и на историческата памет, както и за популяризиране на общочовешките ценности и европейските измерения в идеите на Апостола сред нашата общественост.

Паметно събитие във Военната академия за Васил Левски
Паметно събитие във Военната академия за Васил Левски

В Гербовата зала на академията г-жа Фандъкова връчи грамоти за заслуги към Столична община и за принос при реализацията на проекта и поставянето на паметника на Васил Левски. Първата бе за генерал-лейтенант Стоян Топалов, който бе председател на СОСЗР от 2005 до 2017 г. и почина през 2020 г. Грамотата бе получена от сина му Нешо Топалов. Сред удостоените бяха още генерал-майор Тодор Дочев, генерал-майор от запаса Груди Ангелов, генерал-майор от запаса Петко Драгоев, архитект Венцислав Йочколовски, бившият заместник-министър на отбраната и строителен инженер Стоян Шатов, скулпторите Красимир Ангелов и Марин Марков и др. 

В знак на благодарност за подкрепата генерал-майор Дочев връчи юбилейния медал „110 години Военна академия „Г. С. Раковски“ на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Гостите разгледаха уникална изложба, в която са подредени книги за Васил Левски от богатството на библиотеката на академията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани