Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подредиха уникална изложба с книги за Васил Левски

[post-views]
Подредиха уникална изложба с книги за Васил Левски

Подредиха уникална изложба с книги за Васил Левски
Подредиха уникална изложба с книги за Васил Левски

Библиотеката на Военна академия „Георги С. Раковски“ притежава повече от 280 издания с информация за живота и делото на Апостола, като 150 са изцяло посветени на Дякона. 134 от тях, между които най-старите, са подредени в изложба  „Книгите за Левски“, която бе открита от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев. В събитието, което е част от Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски, се включиха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов, директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, който обогати библиотечния фонд с още няколко книги, преподаватели и слушатели, заместник-председателят на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и други членове на военно-патриотичните организации. 

Особено ценна е най-старата книга в библиотеката и първа биография на Дякона, датираща от 1882 г., „ Васил Левский: Черти от живота, деятелността и трагическата му кончина“, издадена по случай парастаса на 9-тата му годишнина. Автор е един от първите биографи на Апостола Георги Кирков, подчерта в словото си началникът на академията. Той изброи редица книги, написани от сподвижници на Васил Левски в революционната дейност, историографи, журналисти, български и чуждестранни писатели. Видяхме издаденото през 1903 г. Сборниче „Васил Левски“. То е написано от членове на Комитет „Васил Левски“ по повод решението за издигане на паметник на Апостола в родния му град. Специално внимание заслужава личният бележник (джобното тефтерче) на Апостола. Съставената от две части книга съдържа факсимилно издание и разчетен текст и коментар. За първи път са разчетени над 120 думи – една част задраскани от Левски, а друга част – неправилно тълкувани досега. Една от най-вълнуващите книги, писани за Васил Левски, е на английската писателка Мерсия Макдермот, припомни генерал-майор Дочев. Библиотеката разполага с изследванията на нашия бележит писател Николай Хайтов, положил усилия в изясняването на истината за смъртта и гроба на Апостола в книгата си „Последните мигове и гробът на Васил Левски“. Най-новите заглавия, посветени на Васил Левски, които библиотеката предлага, разкриват мястото му сред великите личности на Европа. Специални благодарности за родолюбивото дело изрази доц. д-р Пенкова. Тя определи значимостта на изложбата не само заради богатството от показаните произведения, но и защото в тях личи онова отношение, което държавата и обществото ни са имали към Васил Левски във времето и как то се е променяло.

Подредиха уникална изложба с книги за Васил Левски

Академичната библиотека с началник Роза Василева съхранява още много уникални книги. Тя е наследник на библиотеката на Военното на Негово Величество училище. В сегашния си вид съществува от 1946 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани