Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължава срещата на военните министри в Брюксел. Германия настоява за увеличаване на разходите за отбрана

[post-views]
Външните министри на НАТО обсъждат в Букурещ военна помощ за Украйна

В Брюксел продължава срещата на военните министри на НАТО, в която участва и министърът на отбраната Димитър Стоянов. Страните от Алианса трябва да започнат да харчат над 2% от БВП за отбрана, заяви в кулоарите на форума германският военен министър Борис Писториус.

На фона на призивите от страна на Киев НАТО да ускори доставките на военна помощ, генералният секретар Йенс Столтенберг припомни, че е необходимо увеличаване на обема в производството на муниции. Държавите-членки трябва да започнат да произвеждат повече боеприпаси, за да могат да изпълнят поетия към Украйна ангажимент за осигуряване и поддъжане на различни типове въоръжение и заедно с това да запълнят собствените си резерви, настоя Столтенберг. Големите опасения на повечето съюзници в Алианса са, че темпото с което се води войната е твърде високо и те не могат да отговорят на нуждите на украинската армия достатъчно бързо без да компрометират собствените си отбранителните си способности.

Решение за доставка на изтребители не е взето и на този етап въпросът не е на дневен ред. При всички положения обаче подкрепата за Киев остава незименна, стана ясно на форума в Брюксел.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Президентът Путин допусна 2 големи стратегически грешки – подцени силата и смелостта на украинския народ и въоръжените му сили и подцени единството и решимостта на НАТО и неговите партньори. Съюзниците в НАТО предоставят безпрецедентна по мащаб подкрепа на Украйна, за да ѝ помогнат да упражни правото си на самоотбрана. От самото начало работим в тясно сътрудничество с Еврпейския съюз и ще продължим да подрепяме Украйна, колкото дълго е необходимо.“

В настоящите условия харченето на само 2% от БВП за отбрана се оказва крайно недостатъчно, смятат част от съюзниците, начело с Берлин. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че заложената в момента цел трябва да се превърне в изходна точка за бъдещото разпределение на разходите и подчерта, че страната му вече работи по въпроса.

Заедно с повишаването на инвестициите в отбраната, в дневния ред на министерската среща влизат и темите за защита на критичната инфраструктура и присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани