Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение на Корейския полуостров

[post-views]
Напрежение на Корейския полуостров

Пхенян заплаши Сеул с военни действия

Напрежението на Корейски полуостров достигна нов връх. Северна Корея предупреди, че е готова да даде безпрецедентен и твърд отговор на всяка провокация от страна на Южна Корея. Заплахата на Пхенян идва в навечерието на планираните за другата седмица съвместни военни учения между южнокорейската и американска армии.

Реториката между двете кореи става все по-войнствена. Последната заплаха на Северна Корея идва ден, след като южнокорейското министерство на отбраната обяви режима в Пхенян за „противник“, който представлява сериозна заплаха за сигурността на страната.

„Докато Корейската народно демократическа република се въздържа от всякакви военни действия, то планираните съюзнически военни учения могат да създадат водовъртеж от ескалиращо напрежение, се казва в съобщение на севернокорейското външно министерство разпространено от държавните медии.

Северна Корея вижда в годишните пролетни учения между армиите на САЩ и Южна Корея пряка опасност за националната сигурността на страната и често ги определя, като подготовка за война, независимо от уверенията на Вашингтон и Сеул, че те имат изцяло отбранителен характер.

Тази година ученията са насочени към подобряване на оперативната съвместимост на силите, но и подобряването на отбранителните и възпиращи ядрени способности на двете страни, в контекста на безпрецедентния брой изпитания с балистични ракети от страната на Северна Корея, която на скоро се  обяви за ядрена сила.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани