Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Детето, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет „Спартан“ за спешна трансплантация, е кацнало успешно в Любляна

[post-views]
Детето, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет „Спартан“ за спешна трансплантация, е кацнало успешно в Любляна

Детето, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет „Спартан“ за спешна трансплантация, е кацнало успешно в Любляна. Това съобщи на брифинг проф. Добрин Константинов, началник на детската клиника по онкохематология в ИСУЛ.

Единайсетгодишното дете е настанено в болница в словенската столица. То се лекува от две години от лимфобластна левкемия.

Лечението на детето в Словения се очаква да продължи месец. Това е единственият случай в България, при който сме успели да стигнем до този етап на лечение, посочи проф. Константинов.

Наложи се по спешност и абсолютни медицински индикации да търсим съдействие, защото процедурата, която предстои на това дете в Словения, е нещо, което ние не можем да направим, каза проф. Константинов. Той обясни, че тя се извършва в малко центрове в Европа. По думите на проф. Константинов процедурата е била планирана, а спешното транспортиране с военен самолет се е наложило заради съществуващите срокове и създадените критични стойности от заболяването за пациента.

Проф. Константинов посочи, че е професионално удовлетворен от реакцията на всички институции, начело с Министерството на здравеопазването и служебния министър Асен Меджидиев, и благодари на Министерството на отбраната и на НЗОК.

Процедурата, която ще бъде извършена в Любляна, е една от най-напредничавите лечебни манипулации, която на пръв поглед изглежда като автоложна трансплантация, ние я класифицираме към относително лесните трансплантации, но тук има манипулиране на собствените на пациента лимфоцити, които имат защитни функции, обясни проф. Константинов. По думите му собствените лимфоцити на пациента се обработват генетично, променя се тяхната генетична програма и те се приучват, когато се върнат обратно в пациента при автоложната трансплантация, да търсят цели, строго определени, които са по повърхността на левкемичните клетки. Очакваният резултат за пациента е положителен. 

Такъв подход, който е абсолютно новаторски, вероятно ще бъде бъдещето, каза още той.

Заболяването, за което става дума, е най-честото в детската възраст от групата на злокачествените, посочи проф. Константинов. Той допълни, че у нас има висок процент на успеваемост при стандартно лечение, но има процент пациенти с особена форма на лимфобластна левкемия, с много рискови фактори, при които стандартното лечение не е достатъчно.

Един от нашите лекари придружава детето и ще остане една седмица в центъра, което за нас ще бъде много голяма придобивка, съобщи ръководителят на клиниката.  Проф. Константинов каза, че методът като подход е много успешен и затова се разработва и за много други заболявания. Надяваме се постепенно този метод да навлезе и в България, добави той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани