Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Африка в съвместни военноморски учения с Китай и Русия

[post-views]
Руски военни кораби навлязоха в Червено море, съобщиха военноморските сили

В Южноафриканската република започнаха съвместни учения между военноморските сили на страната и тези на Русия и Китай. Маневрите, които идват в навечерието на първата годишнина от войната в Украйна, не бяха посрещнати единодушно, както от опозицията в страната, така и от западните й партньори, отбелязва  агенция Франс прес.

Ученията, наречени „Моси“, което на един от местните южноафрикански езици означава „дим“ ще продължат до 27 февруари край. Те ще се проведат около акваторията на пристанищните градове Дърбан и Ричардс бей.

През последните години експерти гледаха на тези учения, като рутинни, но за разлика от тези съвпадат с годишната от началото на руската инвазия срещу Украйна. Отделно в маневрите участва и руска фрегата „Адмирал Горшков“, която освен въоръжената с най-модерните хиперзвуковите ракетни „Циркон“ акостира на пристанище в Кейптаун, маркирана със буквите Z и V, превърналите се в емблема руската агресия в Украйна.

Независимо, че Южноафриканската република е сред държавите, които се придържат към т.нар неутралитет към конфликта, като нито го подкрепят, нито  осъждат агресията на  Москва.

Опасенията на бизнеса са, че с желанието си да подържа тесни връзки с Русия правителството, може да загуби западните си партньори, което ще се отрази на икономиктата. Според националната статистика миналата година стокообмена между ЮАР и ЕС възлиза на над 50 милиарда долара, в сравнение с Русия, който не достига и един милиард долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани