Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия „превъзпитава“ над 6000 украински деца

[post-views]
Русия „превъзпитава“ над 6000 украински деца

Агенция „Ройтерс“

Русия е задържала най-малко 6000 украински деца (а вероятно много повече) в обекти на анексирания Кримски полуостров, изглежда, с цел политическо превъзпитание според публикуван във вторник доклад, подкрепян от САЩ. В доклада се казва, че изследователи от Йейлския университет са идентифицирали най-малко 43 лагера и други съоръжения, където са държани украински деца, които са били част от „мащабна систематична мрежа“, управлявана от Москва след нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Сред децата има и такива с родители, и такива с ясни настойници; други, смятани от Русия за сираци; и една трета категория, които са били под грижите на украинските държавни институции преди инвазията, се казва в съобщението.

Ukrainian soldiers fire, on the front line in the Kharkiv region, Ukraine, Wednesday, Oct. 5, 2022. (AP Photo/Andrii Marienko)

„Основната цел на лагерните съоръжения, които идентифицирахме, изглежда, е политическо превъзпитание“, каза Натаниъл Реймънд, един от изследователите, на брифинг пред репортери. Някои от децата са преминали през системата и осиновени от руски семейства или преместени в приемни семейства в Русия, се казва в доклада.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е само на четири месеца, а някои лагери дават военно обучение на деца на възраст 14 години, каза Реймънд. Добави, че изследователите не са открили доказателства, че тези деца по-късно са били изпратени в битка.

В отговор на съобщенията, че Москва насилствено държи деца, руското посолство във Вашингтон заяви, че страната приема деца, които са били принудени да избягат от Украйна. „Правим всичко възможно да задържим непълнолетните в семействата, а в случай на отсъствие или смърт на родители и роднини – да прехвърлим сираците на попечители“, казаха от посолството в платформата за съобщения „Телеграм“.

Докладът е последният, изготвен от Лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейлския университет за обществено здраве като част от проект, подкрепян от Държавния департамент, проучващ нарушенията на човешките права и военните престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия. „Документираното в този доклад е явно нарушение на 4-тата Женевска конвенция“, споразумението, което защитава цивилните по време на война, каза Реймънд. По думите му това също може да бъде доказателство, че Русия е извършила геноцид по време на войната си в Украйна, тъй като прехвърлянето на деца с цел промяна, изменение или елиминиране на националната идентичност може да е съставна част на престъплението геноцид. Украинските прокурори заявиха, че проучват твърденията за принудително депортиране на деца като част от усилията за изграждане на обвинение срещу Русия за геноцид.

Системата от лагери и осиновяването от руски семейства на украински деца, взети от родината им, „изглежда, са разрешени и координирани от най-високите нива на правителството на Русия“, се казва в доклада, като се започне от президента Владимир Путин и се стигне до местните служители. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс посочи, че могат да бъдат предприети действия срещу 12 души, които според доклада все още не са под санкциите на САЩ. „Ние винаги търсим лица, които може да са отговорни за военни престъпления, за зверства в Украйна“, каза той.

Над 25 хил. снаряда се изстрелват всеки ден на бойното поле в Донбас и Южна Украйна

Ако Европа трябваше да се сражава с Русия, някои страни биха останали без боеприпаси за броени дни. Това е заявил наскоро европейски дипломат пред агенция „Ройтерс“. Събеседник на авторитетния „Файненшъл таймс“ пък пише, че „войната между Русия и Украйна се е превърнала в артилерийски дуел“, в който и двете страни използват много голямо количество снаряди. Смята се, че силите на Киев изстрелват над 5000 артилерийски снаряда всеки ден – колкото поръчките на малка европейска страна за цяла година в мирно време. Тези на Москва изстрелват четири пъти повече. При това посоченото за Киев число е оценка на събеседници на „Файненшъл таймс“; според „Ройтерс“ реалната стойност може да достига 10 хил. Сега са важни именно снарядите, това е и една от причините западната коалиция, подпомагаща Украйна, да остави обсъждането на доставката на изтребителите за по-късно, защото явно сега това не е най-належащата нужда на Киев.

В същия дух се изказа във вторник и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заяви, че конфликтът в Украйна се е превърнал в „съсипваща война на изтощение“ и в

логистична надпревара:

и Русия, и Украйна се сблъскват с огромни проблеми в доставките на боеприпаси и оръжия на фронта. По думите му сегашното ниво на разходи многократно превишава темпа на производството им в държавите от НАТО. Столтенберг отбеляза, че времето, в което се чакат доставки на едрокалибрени снаряди като артилерийските, е нараснало рязко – от 12 на 28 месеца.

Министерството на отбраната на САЩ е възложило на две компании поръчки за $522 млн. за производство на 155-мм снаряди за украинските въоръжени сили, съобщи „Франс прес“. Поръчките до Northrop Grumman Systems и Global Military Products следват разговорите на контактната група за Украйна в Брюксел, където се събраха външните министри от НАТО. Доставката на снаряди за Украйна трябва да започне през март тази година според изявлението на Пентагона. Преди няколко седмици САЩ обявиха намерението си да започнат производство на снаряди за въоръжените сили на Украйна в своите заводи (вместо да ползват свиващите се резерви). Според министъра на отбраната Лойд Остин Франция и Австралия също са се договорили съвместно да увеличат производството на 155-мм снаряди за украинската армия.

Същевременно пред членовете на контактната група – от общо 54 държави – Остин на практика потвърди желанието на САЩ Украйна да започне

контраофанзива през пролетта

Малко по-рано с това твърдение излезе в. „Вашингтон пост“. „Това е едва след седмици, така че трябва да свършим много“, каза Остин. По думите му едно от решенията на срещата в Брюксел е, че украинската пехота трябва да бъде обучена как да води координирана кампания с по-малко артилерийски огън.

Междувременно германският министър на отбраната Борис Писториус посочи края на март като възможен срок за първи доставки на танкове „Леопард 1“ в Украйна. Той не скри и раздразнението на Берлин, че след силния натиск за разрешаване на реекспрот на „Леопард“ от други държави към Киев много малко членки на ЕС и НАТО всъщност са поели ангажимент в тази посока. Писториус нарече „малко разочароващ“ факта, че конкретни обещания за танкове има само от Полша, Норвегия и Португалия. 

Но каквото и да правят европейците, най-важната военна помощ за Украйна идва отвъд океана. Затова наблюдателите следят политическите тенденции във Вашингтон, за да оценят докога и в какъв размер ще продължи военният трансфер от САЩ към Киев. Ново проучване на „Асошиейтед прес“– NORC „Център за изследване на обществените въпроси“ показа, че подкрепата сред американците за предоставянето на оръжия и пряка икономическа помощ на Украйна е намаляла с наближаването на първата годишнина от руската инвазия. 48% казват, че одобряват

изпращането на оръжия на Украйна от САЩ

докато 29% са против, а 22% нямат мнение по въпроса. През май 2022 г., по-малко от три месеца след началото на войната, 60% от американците са казвали, че подкрепят изпращането на оръжия на Украйна.

Американците са почти поравно разделени по въпроса за изпращането на правителствени средства директно на Украйна, като 37% са съгласни, 38% са против, а 23% нямат мнение. Знаците за намаляващата подкрепа за Украйна идват в момент, когато президентът Джо Байдън се готви за посещение в Полша следващата седмица, където ще отбележи първата годишнина от най-големия конфликт в Европа от Втората световна война насам. Байдън многократно заяви, че САЩ ще помагат на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да отблъсне руската инвазия, която започна на 24 февруари миналата година. В частни разговори представители на администрацията предупреждават украинските власти, че има лимит на търпението на силно разделения Конгрес, а и на американската общественост, към разходите за война без ясен край.

Най-ново

Единична публикация

Избрани