Информационен център на Министерство на oтбраната

Климатичен контраст в САЩ – на север бушуват зимни бури, на юг посрещнаха лятото

Климатичен контраст в САЩ - на север бушуват зимни бури, на юг посрещнаха лятото

Близо милион домакинства останаха без електричество в САЩ заради мощните снежни бури. Зимата донесе в северните части на страната виелици и невиждани студове с температури далеч под нулата. В южните щати обаче се радват на доста подранило лято.

Повече от 8 хиляди полета бяха отменени в САЩ заради невижданите зимни бури, с виелици и минусови температури. В общо 5 щата без електрозахранване останаха близо милион домакинства и бизнеси. В ранните часове на деня без ток все още бяха над 700 хиляди души само в щата Мичиган.

В по-голямата част от страната остава в сила предупреждението за опасно студено време и виелици, а училищата остават затворени. Червеният код е в сила и за обичайно слънчевия Лос Анджелис. Там подобен студ не е виждан повече от 30 години. Почти 30 см сняг натрупа в Портланд, щата Орегон, където отбелязаха най-снежния ден в историята.

В южните щати пейзажът е коренно различен. Там посрещнаха лятото през февруари и се радват на необичайно високи темепратури. В столицата Вашингтон температурите доближиха 30 градуса, нещо невиждано от 1874 г. насам.

Времето в тази част на САЩ е толкова топло, че пролетните цветя цъфнаха много по-рано от обичайното. Това обаче е проблем за посевите, които трябва да останат под земята определено време, за да могат да се развият правилно, предупреждават експерти.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top