Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев: Само сплотени можем да съхраним България

[post-views]
Румен Радев: Само сплотени можем да съхраним България

Президентът участва в церемонията по случай 150 години от обесването на Васил Левски

Президентът Румен Радев участва във възпоминателната церемония по случай 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Държавният глава подчерта, че само – сплотени под националния трибагреник, можем да съхраним България, която Дяконът и възрожденците възкресиха и ни завещаха.

„Точно век и половина ни делят  от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много: възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Левски остана свята, а словата му надживяха епохите“, заяви Румен Радев.

По думите на президента хиляди българи с честен труд и достойно поведение ден след ден продължават да обръщат времето, защото както ни завеща Левски: „Всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“. 

 На възпоминателната церемонията присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, представителите на изпълнителната и на местните власти, представители на религиозните общности и на дипломатическия корпус, както и много граждани.

„Обичта към Апостола на свободата е силна и безрезервна, защото народът ни има нужда от неговия морален пример не само в робските времена.“ Това каза президентът Румен Радев при откриването на мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“, която съчетава съвременни дигитални технологии, включително холограмен образ на Левски.

Румен Радев напомни, че непримиримият дякон е единственият съдник, пред когото всички българи се чувстваме равни, защото и днес продължава да сочи кривиците ни, да боде съвестта ни и да смущава нашето безразличие. „Днес Левски е това, което знаем за него и което ще завещаем на децата си. Затова е особено важно да познаваме не само неговото дело и живота му, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото и особено на младите хора“, заяви Радев. По думите му с познаването на делото на Апостола на свободата българите ще черпят и сили, и енергия, за да продължат по завещания от него път.

Най-ново

Единична публикация

Избрани