Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще се наложи да увеличим броя на военнослужещите на границата

[post-views]
Ще се наложи да увеличим броя на военнослужещите на границата

В момента Българската армия участва в охраната на границата с 240 военнослужещи с необходимото въоръжение и защитни средства, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов тази сутрин по БНТ. Той очаква тези дни да има среща с колегата си в МВР, за да уточняват необходимостите от увеличаване на военнослужещите на границата. Министър Стоянов, обаче, предупреди за необходимостта от доставяне на достатъчно технически средства, вкючително и от ЕК. Това състояние изисква голям човешки ресурс, а армията ни има и много други задачи, отбеляза той. Въпреки всичко, ние сме готови да окажем необходимата помощ на колегите от МВР, каза министър Стоянов.  От 2 октомври до 12 декември м.г. са били ремонтирани около 110 км. от заградителното съоръжение и с поставяне на допълнително оборудване. Това е извършено от армията с бюджет от МВР, съгласно решението на правителството.

Въпреки, че 30 години само се говори за модернизация на армията и това не се случва, тя има способности да охранява надеждно в съюзен формат територията на Република България, отговори на въпрос министърът. Все пак през последната година са направени доста стъпки в процеса на модернизация, уточни той. Става дума за сключване на втория договор на изтребителите Ф-16, три договора за въоръжението на многофункционалните патрулни кораба, престартиран е проектът за бронираните машини на Сухопътни войски, стартиран е проектът за 155-мм гаубици. Министърът отбеляза и голямата необходимост от мотивиране на личния състав, както с по-голямо възнаграждение, така и с конкретна социална политика, защото има отлив на военнослужещи.        

Засега от Полша има малък напредък, във връзка с двигателите за МиГ-29, има надежди за добри новини от друга страна, която също експлоатира този самолет. Това може да се случи, като визия и начин, още през следващите седмици, прогнозира министър Стоянов. Все повече, обаче се свиват възможностите за получаване на самолети на лизинг. Една от страните, с които е разговаряно, вече е продала самолетите си. Продължават  разговороте за другите три типа. Министърът опроверга новините в пресата и социалните мрежи, че Обединеното кралство ще ни представи заместващи самолети, ако ние дадем нашите МиГ-29 и Су-25 на Украйна. Те, обаче, били готови да дойдат и да носят Air Policing, но съгласно закона това може да стане само съвместно с наши изтребители. Нямало изобщо такава опция и тя не е споменавана в интервюто на министъра на отбраната на Обединеното кралство.

Министър Стоянов още веднъж потвърди, че България през пролетта на миналата година е пропуснала възможността за т.нар.триъгълни сделки, макар че и те носят техника, която е съвместима, но доста стара. Последният случай е от края на миналата и началото на тази година със свалена от експлоатация от резервите на наш съюзник бронирана техника, включително и танкове, която е предоставена директно на Украйна. Министърът опроверга твърдението и на един политик, че САЩ ни прдлагали 200 млн. долара срещу изпращането на техника в Украйна. Няма как при тези условия да бъдат предоставени зенитно-ракетни комплекси, подчерта той. Още повече, че ще се наложи да си купим нови, а един струва над 1 млрд. лв. Наред с това няма да има кой да прикрива нашето небе. Даването на техника зависи преди всичко от възможностите на армията, стана ясно от думите на мминистъра.

Решението на Народното събрание за военна и военно-техническа помощ на Украйна е изпълнено, отговори на друг въпрос министърът. Работи се по последната точка за предоставяне на боеприпаси на публични предприятия. Водят се разговори, очаква се подготовката на договор, по силата на който за нуждите на Българската армия да бъдат опреснени и върнати в същото количество.

Амбицията на министър Стоянов е още през 2023 г. бюджетът за отбрана да бъде 2 процента от БВП. Засега по план трябва да бъде 1,85 процента, но неговото искане ще бъде за 2 процента. Ще бъде изпълнено и решението на Народното събрание от края на януари за подготовка на нова Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО до 2032 г., макар че министърът вижда доста противоречия в него. Многонационалната бойна група се развива добре, изискването е да прерасне в бригада, каза още той в интервюто си по БНТ. Това налага изпълнение на определени условия, включително изграждане на необходимата инфраструктура. В това отношение ще предоставим необходимите документи на следващото правителство, отбеляза министърът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани