Информационен център на Министерство на oтбраната

Евродепутати критикуват България за начина, по който се определя минималната заплата

Евродепутати критикуват България за начина, по който се определя минималната заплата

Евродепутати критикуват България за начина, по който се определя минималната заплата
Денис Радтке, евродепутат от ЕНП

Евродепутатите Денис Радтке от ЕНП и Ахнес Йонхериус от Прогресивния алианс на социалистите и демократите смятат, че приетото от последното НС увеличение на минималната работна заплата у нас не е достатъчно, за да изпълни изискванията по европейската директива, а трябва да се постигне 80 на сто колективно договаряне. Двамата са съдокладчици по приетата през октомври директива за минимална работна заплата в ЕС.

Според приетото решение на парламента от 1-ви февруари минималната работна заплата за България ще бъде в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за период от 1 година, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две на текущата година.

Евродепутатът Радтке коментира решението така:

“Това е само една стъпка, пълното прилагане предполага изготвяне на план за действие какви мерки да бъдат предприети, така че да се постигне целта от 80 на сто. Това е по-голямата част от изпълнението на директивата. Иначе, това е само една и може би най-малката стъпка, която трябва да се предприеме”.

Директивата за минимална работна заплата в ЕС бе приета в началото на октомври миналата година. В нея не са заложени конкретни цифри, но според докладчиците, 80 на сто от работещите трябва да бъдат обхванати от колективно трудово договаряне. Именно неговото сериозно повишение е и в основата на директивата.

Ахнес Йонхериус/Снимка: Европейски парламент

Евродепутатката Ахнес Йонхериус също смята, че това увеличение у нас не е достатъчно, за да осигури приличен живот на работещите:

“Мисля, че за страни като България има особена необходимост повече хора да бъдат обхванати от колективно договаряне с надеждата това да доведе до по-голямо увеличение на заплатите. Освен това формулата, която свързва минималната и средната работна заплата, може да доведе първата до по-високо ниво”.

Страните членки трябва да транспонират директивата за минималната работна заплата в националните си законодателства до 15 ноември 2024-та година.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top